Larry Davids skruvade komediserie Curb your enthusiasm har nått internationell kultstatus, och är nu uppe i sin tionde säsong. Foto: HBO Nordic

Här är fem film- och tv-tips för hemmakvällen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu tillbringar fler svenskar tid hemma än vanligt. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin ger därför fem starka tips för dig som söker mer film och tv-serier att ta del streamingflödet.

Koko-di, koko-da (Triart m fl)

Koko-di, koko-da är en förbisedd svensk pärla, enligt Kulturnyheternas Fredrik Sahlin. Foto: Beofilm
Coronaviruset och kulturen

Ett par, som tidigare har förlorat sitt barn, åker ut på en campingsemester som snart förvandlas till en existentiell mardrömsloop. Svenske Johannes Nyholms (Dockpojken) sorgligt förbisedda och egenartade mörkersaga släpptes på strömmat och dvd häromveckan och är ett måste för alla som är fans av ångestskräck. Och vem är inte det?

Curb your enthusiasm (HBO)

Curb you enthusiasm är en av Kulturnyheternas favoriter-serier i flödet. Foto: HBO Nordic

Seinfeld-skaparen Larry Davids serie där han i princip spelar sig själv: Smidig som en packad flodhäst brakar Larry fram genom det välbeställda Los Angeles, och orsakar härligt pinsamt vardagskaos. Bara ett avsnitt återstår av den tionde säsongen, och abstinensen efter det kommer att bli total. Dock finns alla tio säsonger på plats, vilket erbjuder återtitt – och humorföda genom hela karantänen.

(I Sverige tidigare känd som Simma lugnt, Larry)

De 12 apornas armé (Blockbuster m fl)

Bruce Willis och Brad Pitt i scifi-äventyret ”De 12 apornas armé”. Foto: Universal

Man bör väl inte spä på den redan hysteriska undergångsstämningen, men ibland kan dystopier vara terapeutiska. I alla fall Terry Gilliams postapokalyptiska thriller från 1995, om tiden efter (och före) det stora virusutbrottet som ödelade världen. Skrämmande aktuell och stiligt mångbottnad, med snårigt ihopvävda tidsplan som får hjärnan att slå knut på sig själv.

Den sista striden (Drakenfilm m fl)

Foto: Les Films du Loup

Även här har det gått åt fanders. Världen ligger i ruiner efter atomkriget och den namnlöse huvudpersonen är precis som de andra få överlevande stum, och tvingas nu fajtas för att behålla livhanken. Lågbudget, svartvit och hopknåpad 1983 av Luc Besson (Nikita, Leon) innan han blev stor.

Erkännandet (Svt Play)

Martin Freeman som mordutredaren Steve Fulcher i miniserien ”Erkännandet”. Foto: ITV

Brittisk verklighetsbaserad miniserie som på pappret låter vådligt klichéartad: en enveten polis går mot strömmen, offrar karriär och sinnesro för att fånga en seriemördare – men den är istället imponerande nyanserad och välskriven. Och spännande. Erkännandet har dessutom fokus på offren och deras anhöriga, likt nästan ingen annan fiktion i genren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet