Foto: AP/TT

”Feminism” är årets mest sökta ord i USA

Publicerad

Den amerikanska ordboken Merriam-Webster har utsett ”feminism” till 2017 års ord. Andra ord som intresserade amerikanerna i år var medskyldig och senil.

För att utse årets ord mäter Merriam-Webster vilket ord som slagits upp oftare under året än tidigare år och feminism har slagits upp fler gånger än något annat amerikanskt ord 2017.

Conway skapade feminismintresse

Ordboken kan själv ha varit orsak till att fler personer valt att kolla upp vad feminism egentligen betyder. I februari slog flest amerikaner upp ordet feminism efter att Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway sade:

”Det är svårt för mig att kalla mig feminist i den ursprungliga bemärkelsen därför att det verkar vara väldigt anti-män och det är verkligen för aborter.”

Samma dag skrev Merriam-Webster på Twitter: ”'Feminism' definieras som 'åsikten att män och kvinnor borde ha samma rättigheter och möjligheter.'”

Andra händelser som gjort att extra många var nyfikna på ordet var under kvinnodemonstrationerna i Washington i januari, och lanseringen av filmen Wonder woman och tv-serien Handmaid's tal, skriver Merriam-Webster.

Medskyldig, jävig och senil

På andra plats hamnade ”complicit” (medskyldig), något som ordboken anser har att göra med att ordet blivit ett invektiv politiker sinsemellan och en Saturday Night Live-sketch som anklagade presidentdottern Ivanka Trump för att vara just detta.

Andra ord som skapade intresse var ”recuse” (att förklara sig jävig), ”empathy” (empati) och ”dotard” (ungefär senil gamling) efter att en koreansk nyhetsbyrå uppgav att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallat president Trump för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.