Ivanka Trump kommer inte få lön för sitt arbete som rådgivare åt presidenten. Foto: TT

Ivanka blir officiellt Vita huset-anställd

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps dotter Ivanka ändrar sig och blir nu officiellt Vita huset-anställd. Hon kommer att jobba utan lön, som informell rådgivare till presidenten.

Tidigare var det sagt att hon inte skulle få någon officiell titel, men ett eget kontor i Vita husets västra flygel, och tillgång till sekretessbelagda uppgifter och en särskild regeringstelefon.

Hon säger i ett uttalande att hon, sedan oro väckts om att hon inte skulle omfattas av samma etiska riktlinjer som andra, nu kommer att bli anställd och därmed följer samma regler som övriga federalt anställda.

USA-val 2016

– Jag har hört den oro som vissa har haft angående att jag skulle ge råd till presidenten utan officiell befattning trots att jag frivilligt hade för avsikt att lyda under de etiska reglerna. På grund av detta kommer jag nu i stället att vara obetald anställd i Vita huset och lyda under samma regler som andra statligt anställda, säger Ivanka Trump i uttalandet, det skriver New York Times.

Även hennes make, Jared Kushner, är chefsrådgivare till presidenten och ofta vid sin svärfars sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet