Ivanka Trump (Donald Trumps dotter), Katerina Tichonova (Putins dotter) och Maryam Nawaz Sharif, dotter till Pakistans premiärminister Nawaz Sharif. Foto: TT/Reuters/Encyclopedia of Pakistan

Politikerdöttrarna som påverkar världen

Uppdaterad
Publicerad

Presidentdottern Ivanka Trump är en av många favoritdöttrar till mäktiga män som har möjlighet att påverka politiken. BBC:s 100 Women har letat upp fler kända politikerdöttrar med inflytande och rikedom runt om i världen.

Tillgång till hemligstämplat material

Donald Trumps äldsta dotter Ivanka ökar sitt inflytande i Vita huset. Foto: Reuters/TT

Ivanka Trump får alltmer inflytande i Vita huset. Hon är presidentens äldsta dotter och får nu eget kontor och tillgång till hemligstämplat material trots att hon formellt inte har någon titel eller uppdrag.

Hon är en av presidentens närmaste rådgivare och deltar i möten med regeringschefer från hela världen. Hon engagerar sig för kvinnors möjligheter att kombinera karriär med familj.

LÄS MER: Ivanka Trump – en maktfaktor i Vita huset

BBC har i en serie reportage om världens 100 mest inflytelserika och inspirerande kvinnor hittat fler döttrar till mäktiga politiker.

En av de mäktigaste dynastierna

Maryam Nawaz Sharif, 43, är dotter till Pakistans premiärminister Nawaz Sharif och är aktiv i hans parti, det konservativa Muslimska förbundet. Hon bidrog till hans valseger 2013 och är en framträdande gestalt i pakistansk politik. Hon och hennes bröder är misstänkta för att ha gömt undan tillgångar i skatteparadis, enligt avslöjanden i Panama Papers.

Maryam Nawaz Sharif går i pappa premiärminister Sharifs fotspår. Foto: Encyclopedia of Pakistan

Hennes familj tillhör en av de mäktigaste dynastierna i landet tillsammans med Bhutto-klanen.

Den Harvard- och Oxfordutbildade Benazir Bhutto var en annan mäktig politikerdotter. Hon efterträdde sin pappa Zulfiqar Ali Bhutto, som styrde Pakistan under en stor del av 1970-talet. Benazir Bhutto blev den första kvinnan att leda ett land med muslimsk majoritet.

Putins dotter dansar rock'n'roll

Katerina Tichonova, 30, är dotter till Rysslands president Putin. Hon är hans yngsta dotter.

Putins dotter Katerina Tichonova tävlar i rock´n roll-dans och har stora tillgångar i gasbranschen. Foto: Reuters

Hon och hennes man äger stora tillgångar i gasbranschen.

Hon driver flera utvecklingsprojekt vid Moskvas universitet och är dessutom tävlat i rock'n'roll-dans.

Erdogans favoritdotter

Sumeyye Erdogan, 31, är den turkiske presidentens yngsta dotter och anses vara hans favorit av de fyra barnen.

Sumeyye Erdogan är den turkiske presidentens dotter och hans rådgivare. Foto: Wikimedia common

Hon är utbildad i USA och Storbritannien i statsvetenskap och är hans rådgivare i politiska frågor.

Hon leder en organisation för kvinnors rättigheter och följer ofta med sin pappa på resor.

Afrikas rikaste kvinna

Afrikas rikaste kvinna, Isabel dos Santos,43, är äldsta dotter till presidenten Jose Eduardo dos Santos, som styrt Angola sen 1979. Enligt affärstidningen Forbes har hon en förmögenhet värd 25 miljarder kronor och hon är bland annat chef för det statligt ägda oljebolaget Sonangol. Hon kontrollerar även stora delar av företagen inom media, finans, telekom och energi.

Isabel dos Santos är dotter till Angolas president Eduardo dos Santos och en framgångsrik entreprenör. Foto: Wikipedia common

Efter ingenjörsutbildning i London började hon tidigt att starta egna företag.

Nu anses hon enligt BBC vara en av världens 100 mest inflytelserika kvinnor i ett av de mest korrupta länderna i världen.  Hon hävdar att hon inte arbetar politiskt eller har fått fördelar på grund av sin far.

Det finns en ung generation av välutbildade kvinnor i Afrika som påverka och vill ändra historien, har hon sagt i en BBC-intervju.

Dottern är vice utrikesminister

Ozoda Rahmon,39, är presidentdotter i Tadzjikistan med stort politiskt inflytande.

Ozoda Rahmon är dotter till presidenten i Tadzjikistan och leder presidentens kansli. Foto: Presidentämbetet i Tadjikistan

Hennes far Emomali Rahmon har suttit vid makten i 25 år och flera av hans nio barn har politiska uppdrag eller höga positioner inom näringslivet i den före detta sovjetrepubliken i Centralasien.

Ozoda är jurist och har gjort karriär inom landets utrikesförvaltning. Hon är vice utrikesminister och leder presidentens kansli.

Castros dotter kämpar för transpersoner och kvinnor

Mariela Castro Espin, 54, är dotter till Kubas president Raul och sitter i landets parlament. Hon har gått i sin mors fotspår som en stark företrädare för kvinnors rättigheter och för sexuella minoriteter. Hon är psykolog och författare till nio böcker. 

Mariela Castro är presidentens dotter och aktiv i i hbtq-frågor och sitter i Kubas parlament. Foto: Wikimedia common

Hon fick 2008 igenom en ny kontroversiell lag om rätt till gratis könskorrigerande operationer. Även hennes bror Alejandro är politiskt engagerad och personlig sekreterare till statschefen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.