Owe Thörnqvist firar 90 år med ny turné. Foto: TT

Fest och final: Owe Thörnqvist firar 90 år med ny turné

Publicerad

Pop-, rock- och schlagerlegenden Owe Thörnqvist var den som förde rocken till Sverige på 50-talet. Efter nära 70 år på scen är det dags för showen Fest och final, ett nittioårskalas och turné, där han uppträder själv och låter sig firas av gästartister.

Owe Thörnqvist föddes 1929 i Uppsala och ägnade sig under tonåren åt boxning och att spela i dansorkestrar. I början av 50-talet reste han till bland annat New York och Havanna och lät sig inspireras av jazz, rhythm & blues, country, gospel och rockabilly.

Väl hemma i Sverige igen blandade han rockʼnʼrollen och de karibiska rytmerna med sina arbetarklassberättelser från Uppsala, vilket resulterade i flera svenska klassiker som Varm korv boogie, Dagny, Rumba i engelska parken och Loppan. Snart 70 år senare skriver han fortfarande ny musik, och firar sin nittioårsdag med en turné, där han på premiären bland annat uppträder med vännen och kollegan Lill Lindfors.

Se intervjun med Owe Thörnqvist och bitar från hans karriär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.