Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: TT

FHM:s förslag: då kan publiken släppas in

Uppdaterad
Publicerad

Datumet för lättnader i publikrestriktionerna skjuts upp ännu en gång. Samtidigt har FHM tagit fram en plan för när Kultursverige ska kunna öppna igen.

Men ”bakom kulisserna” har FHM tagit fram förslag på hur restriktionerna kan lyftas bort steg för steg. Planen gäller bland annat allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och kulturverksamheter som museer och konsthallar.

Förslagen presenteras i ett remissvar till regeringen om ändringar i begränsningsförordningen som skickades in den 22 mars.

Tre nivåer av smittspridning

FHM delar in smittspridningen i tre nivåer. Nivå tre är den högsta och nivå ett är den lägsta.

Sverige ligger just nu på nivå tre och FHM rekommenderar därför att nuvarande restriktioner ligger kvar eller att nya eventuellt ska läggas till.

Några tidsangivelser om när de lägre nivåerna kan nås går inte att ge, menar Folkhälsomyndigheten. Läget beskrivs fortfarande som allt för osäkert.

Nivå 3:

Nivå tre innebär en hårt belastad sjukvård där en majoritet av regionerna har en hög platå eller ser en ökning av antalet smittade.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar:

Inomhus: 8 personer

Inomhus sittande: 50 personer

Utomhus: 100 personer

Kulturverksamheter:

”Nuvarande regleringar bör kvarstå. Ytterligare reglering för att undvika trängsel avseende maxantal och förkortade besöks- eller öppettider kan bli aktuella förvärrat läge regionalt. Regional nedstängning av vissa verksamheter kan också bli aktuellt.”

Nivå 2:

Nivå två innebär att sjukvården i de flesta regionerna har goda förutsättningar att vårda patienter och att smittspridningen är på en relativt låg nivå.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar:

Inomhus: 50 personer

Inomhus sittande: 300 personer

Utomhus: 600 personer

Kulturverksamheter:

”Regleringen avseende utrymme per besökare lättas upp och maxantalet för verksamheterna kan justeras eller tas bort.”

Nivå 1:

Nivå ett innebär att hela landets sjukvård har goda förutsättningar att ge vård och att det är få patienter som är inlagda med covid-19. Andelen positiva tester ska ligga på en mycket låg nivå.

Inomhus: inget tak

Inomhus sittande: inget tak

Utomhus: inget tak

Kulturverksamheter:

”Regleringen avseende utrymme per besökare kan tas bort. Smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra trängsel bedöms dock behöva finnas kvar även vid denna nivå.”

Regeringen har ännu inte tagit ställning till FHM:s förslag, skriver Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.