Victoria Kawesa, rikdagskandidat för Feministiskt initiativ. Foto: SVT.

Fi: Rasismen normaliseras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas partis höga profil under Almedalsveckan är ett tydligt exempel på hur rasismen är på väg att normaliseras i Sverige, menar Victoria Kawesa från Feministiskt initiativ.

– Att SvP fick demonstrera och att polisen inte ingriper även när de uttrycker hets mot folkgrupp är symboliskt, tycker Victoria Kawesa, som står på tredje plats på Feministiskt initiativs lista.

Och Kawesa får stöd av partiets andranamn Sissela Nordling Blanco under ett seminarium i Visby.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

– Lagen mot hets mot folkgrupps syfte var att inte tillåta spridning av rasistisk propaganda. Och nu får Svenskarnas parti hålla torgmöten, säger hon.

Fi: Medierna delaktiga

Sissela Nordling Blanco och Victoria Kawesa anser samtidigt att medierna bidragit till det som hon ser som en normalisering av rasismen i landet.

– Så länge som medierna inte använder rätt begrepp och kallar rasister för just rasister så ökar sådana här krafter, säger Victoria Kawesa till Kulturnyheterna.

Har mediernas hållning i de här frågorna förändrats under senare år?

– Det började med Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet. Oavsett syftet som man hade med den artikeln så var det en kränkning att kalla det ökade antalet muslimer i Sverige för det största hotet sedan Andra världskriget, säger Kawesa.

Hur tycker du att medierna borde agera då?

– Medierna har ett ansvar att berätta om erfarenheter och om diskriminering. Men också att ställa partierna till svars i de här frågorna, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet