Maria Ressa när hon släpptes mot borgen i februari. Foto: Bullit Marquez/AP/TT

Filippinsk journalist i domstol – åtalet fördöms av Amnesty

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot journalisten och chefredaktören Maria Ressa inleddes på tisdagen i Filippinernas huvudstad Manila. Amnesty International har fördömt åtalet som ”skamlöst politiskt motiverat”.

Åtalet har sin grund i en anmälan för ”cyber libel” – förtal på nätet – gjord av en filippinsk affärsman som förekommit i en granskning gjord av nyhetssajten Rappler, grundad och ledd av Maria Ressa. Anmälan blev först avvisad, eftersom lagen den åberopar inte fanns då artikeln publicerades. Det filippinska justitiedepartementet har dock återupptagit processen, med hänvisning till att den ursprungliga artikeln blivit uppdaterad sedan lagen om ”cyber libel” trätt i kraft.

Granskar Duterte

Enligt brittiska The Guardian är detta det elfte tillfället på 18 månader som Maria Ressa blivit anklagad för brottsliga handlingar i sin verksamhet som chefredaktör för Rappler.

Filippinerna har en bottennotering på Reportrar utan gränsers rankning av pressfrihet 2019 – plats 134 av 179. I ett land med tillbakaträngd pressfrihet har nyhetssajten Rappler, startad 2012, blivit en av de starkaste kritikerna och granskarna av president Rodrigo Dutertes maktutövning, bland annat i det blodiga kriget mot narkotikakandeln.

Fängelsestraff

Maria Ressa och Rappler står sedan tidigare åtalade för skattebrott, ett åtal som även det fördömts av Amnesty som politiskt motiverat med syfte att tysta en regimkritiker. Om hon fälls för skattebrottet kan det ge ett tioårigt fängelsestraff.

“I ett land där det tar åratal att få rättvisa ser vi hur anklagelserna mot henne blir snabbehandlade och hur lagen konsekvent används för att skrämma och trakassera journalister som gör sitt jobb som sanningssägare”, skrev Amnesty i februari då Maria Ressa blivit åtalad och häktad, sedan släppt mot borgen.

Chef på CNN

Den 55-åriga Maria Ressa är född i Filippinerna, uppvuxen och utbildad i USA och har bedrivit sin journalistkarriär på olika platser i Sydostasien, en lång period som undersökande reporter och redaktionschef på CNN i Manila och Jakarta.

– Regeringen hoppas kunna skrämma oss genom att suga ut både min personliga tid och våra resurser, sa Maria Ressa till nyhetsbyrån AFP på tisdagen.

– Jag kommer inte att bli skrämd, tillade hon. Vi fortsätter göra våra jobb. Journalistikens uppdrag har aldrig varit så viktigt som det är idag i Filippinerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.