På bild regissören Audrey Diwan. Hon säger att hon med sin film vill diskutera snarare än provocera. Foto: ETTORE FERRARI/TT

Film om abort vinner Årets Guldlejon

Uppdaterad
Publicerad

Det var en liten fransk lågbudgetfilm som tog hem det allra finaste priset, Guldlejonet, på årets filmfestival i Venedig.

Filmen heter ”L' evenement” och har fått den internationella titeln ”Happening”. Den bygger på en bok av den franska författaren Annie Ernaux, publicerad 2019, där hon beskrev hur hon 1964 förtvivlat kämpade för att få göra en abort.

Regissör är Audrey Diwan som säger att hon med sin film vill diskutera snarare än provocera.

– Jag vill visa min film, jag vill visa vad den här unga flickan går igenom, och efter visningen skulle jag vilja se åskådarna i ansiktet. Jag hoppas att filmen kan påverka några av dem, sade hon när TT träffade henne i Venedig tidigare i veckan.

”L' evenement” är köpt för svensk distribution, men kommer troligen inte att få premiär förrän efter nyår.

Festivaljuryn har i år letts av sydkoreanske Bong Joon-Ho (”Parasit”). Bland övriga medlemmar märks Oscarsbelönade Chloé Zhao (”Nomadland”) och skådespelarna Cynnthia Erivo samt Virginie Efira.

Årets vinnare

Guldlejonet: ”L’evenement”, Audrey Diwan

Silverlejonet: ”The Hand of God”, Paolo Sorrentino

Bästa regi: Jane Campion, ”The power of the dog”

Bästa manus: Maggie Gyllenhaal, ”The Lost daughter”

Bästa kvinnliga skådespelare: Penelope Cruz, ”Madres paralelas”

Bästa manliga skådespelare: John Arcilla, ”On the job: The missing 8”

Juryns specialpris: Michelangelo Frammartino, ”Il Buco”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.