Därför fick Hunger Games 11-årsgräns

Uppdaterad
Publicerad

När Statens medieråd skulle bestämma åldersgränsen för ”Hunger Games” var filmgranskarna inte eniga. Då fick Ann Katrin Agebäck, vikarierande direktör på medierådet, gå in och fälla avgörandet.

Men Ann Katrin Agebäck medger att beslutet inte var lätt.

– Det här var ett mycket, mycket svår beslut. Vi hade omfattande och långa diskussioner. Vi tyckte att de våldsscener som finns med inte är utdragna och närgångna på det sätt som man kan se i 15-årsfilmer.

Hunger Games

”Hunger Games” bygger på boken ”Hungerspelen” och utspelas i framtidens USA, som blivit diktaturen Panem. Ett land som ständigt övervakar sina medborgare.

Beslutet att ge filmen en lägre åldersgräns ska också ha baserats på att filmen innehåller ”goda” saker.

– Det finns människor som hjälper varandra. Det finns solidaritet. Och så finns det en stark hjältinna som man som tittare identifierar sig med, säger Ann Katrin Agebäck.

”Kan vara till skada”

Men beslutet att ge filmen en 11-årsgräns fattades alltså inte av en enig grupp filmgranskare på Statens medieråd. Filmgranskaren Johan Karlsson hade föredragit att barnförbjuda filmen.

– Jag anser att den här filmen innehåller inslag som kan vara till skada för välbefinnandet hos barn som är elva år.

– Den riktar sig till en ung publik, men har samtidigt ett innehåll som man traditionellt sett kanske inte tycker passar en ung publik, menar Johan Karlsson, filmgranskare.

Dagens medievanor innebär att barn tar till sig film på en rad olika sätt. 

– Det är vi medvetna om, men fortfarande har vi ju en lag som säger att just filmer med offentligt visning på biograf ska förhandsgranskas om den ska vara barntillåten, säger Ann Katrin Agebäck.

Absolut åldersgräns

Att en film får 11-årsgräns innebär egentligen att filmen kan ses på bio av barn från sju år.

15-årsgränsen är absolut i Sverige. Det innebär att barn under den åldern inte får släppas in i biografsalongen även om de går tillsammans med en vuxen. 11-årsgränsen är inte lika hård, utan ger tillåtelse för barn från sju år och uppåt om de går i en vuxen persons sällskap. Är barnet elva år så behöver det inte ha med sig en vuxen.

Kan överklagas

I fallet med ”Hunger Games” rådde det alltså oenighet på Statens medieråd. Men medierådets beslut kan också överprövas om ett filmbolag är missnöjt med en åldersgräns.

Så var fallet med både ”New Moon” och ”Breaking Dawn – Del 1”, som medierådet ville sätta 15-årsgräns på. Efter ett överklagande valde dock kammarrätten att sänka gränsen till 11 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hunger Games

Mer i ämnet