Foto: Universal Pictures

Battleship

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 3 av 5

Regi: Peter Berg

Filmrecensioner

Medverkande: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgard, Rihanna, Brooklyn Decker, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Hamish Linklater

Alex och Stone är bröder. Alex (Taylor Kitsch) är långhårig, oansvarig och klantig och bor på soffan hemma hos Stone (Alexander Skarsgård) som är en välklippt flottanofficer som försöker få sin bror på rätt köl. Han värvar honom till flottan.

Under tiden skickar NASA ut signaler i rymden. Vilket så småningom leder till att utomjordingar landar i havet och går till anfall mot jorden. Djärv och talangfull men fortfarande en slarver, är Alex på vippen att bli utkastad ur flottan när sista flottövningen förvandlas till en kamp för att rädda allt liv på jorden.

Jag funderade på att ge den här filmen en femma, i ett kort omtöcknat ögonblick. För den är helt maxad, på alla sätt som handlar om action, snabb klippning till rockmusik och unga modiga män och kvinnor (Rihanna överlever någorlunda i rollen som vapenofficer) som har att övervinna brister i karaktären och ge våldsamma huliganer till rymdvarelser fett med spö. 

Yey amerikanska flottan.

Men sen är den förstås fullständigt renons från intellektuella (och alla andra) utmaningar, om man inte räknar den kreativa tankekraft som eventuellt triggas av att fundera över det lustiga i att goda skådespelare från Europa som irländaren Liam Neeson och Alex Skarsgård gång efter annan blir rollsatta att spela genompatriotiska amerikanska hjältar, och gör det...

Top Gun möter Transformers till havs var det bästa man kunde hoppas på. Men riktigt så bra blir det tyvärr inte.

Men trots produktplaceringar, tramsig patriotism, alldeles för många töntiga, ytliga rollfigurer och för klyschiga intelligensbefriade scener är det ett drivet berättande, i rasande fart.

Man har absolut inte inte tråkigt och orkar man genomlida inledningsscenen går det ganska bra. Den är å andra sidan så dum att hälften hade varit nog:

Pojken i baren lovar att skaffa en kyckligburrito åt tjejen som han uppvaktar, han gör det genom att bryta sig in i ett snabbköp och bete sig som en idiot. Han blir gripen av polisen men lyckas leverera den utlovade maträtten innan han blir skjuten med en elpistol. Töntigt.

Efter detta får man under två timmar alla invändningar urblåsta ur hjärnan av ett öronbedövande högljutt soundtrack, bländande klippning och halsbrytande action som till och med får en fotbollsmatch på korpennivå mellan ett par lag i den amerikanska marinen att te sig som hungerspelen i det gröna.

Se filmens trailer

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet