Brasse Brännström spelar den manipulerande Martin i Jens Assurs ”Hot Nasty Teen” Foto: Studio Jens Assur

Brasses sista roll

Uppdaterad
Publicerad

SVT visar kortfilmen ”Hot Nasty Teen”, där skådespelaren Brasse Brännström gör sin sista roll.

Filmen skildrar en resa där den femtonåriga Alva manipuleras av hallicken Martin att sälja sex till flera män i utbyte mot nya kläder och en mobiltelefon. Hon bryts långsamt ned. Han blir våldsam. Filmen har ett tydligt socialt budskap.

– Enligt WHO kommer 30 till 60 procent av alla kvinnor utsättas för fysiskt våld eller sexuella övergrepp under sin livstid. Det är en fullständigt makaber siffra, säger filmens regissör Jens Assur.

Dubbelmordet i Vallåkra

Svårt att inte exploatera

Filmen innehåller en del jobbiga scener, men trots att den handlar om sexhandel innehåller den varken synligt sex eller våld.

– Det är svårt att inte själv exploatera, att berätta nåt som är starkt utan att visa för mycket. Jag har medvetet lämnat det explicita utanför för att låta publiken skapa en egen bild. Det kan bli mycket starkare, säger Jens Assur.

Männens tur att ta ansvar

Jens Assur menar att när det gäller problemet med kvinnomisshandel och sexhandel är det är dags att rikta uppmärksamheten mot männen.

– Många män som köper sex och agerar våldsamt mot kvinnor är män som har fungerande sociala relationer, de kan till och med ha en stark ställning i samhället, ha ett rikt liv på alla sätt. Det är inte så att det syns på männen, utan det gäller män i alla åldrar och i alla sociala skikt.

Brasse Brännström perfekt för rollen

Hallicken Martin, en äldre man som spelas av Brasse Brännström, är ingen klassisk filmskurk. Tvärtom har han ett vänligt ansikte och lever ett dubbelliv, med ordnad ekonomi och en kärleksfull fru som han ljuger för. Det är ingen slump att Assur valde just honom till rollen.

– Brasse är ju castad för han är så lätt att tycka om. Han har ett fint utseende och ett charmerande leende. Det handlar ju om att kunna dupera, locka in och skapa en fälla.

Rollen som Martin blev Brännströms sista. Han gick bort den 28 augusti i år.

”Hot Nasty Teen” visas ikväll klockan 22.15 i SVT2 och i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Vallåkra

Mer i ämnet