Foto: TT

Därför är det slut på Tolkien-filmerna

Uppdaterad
Publicerad

Peter Jackson, regissören bakom trilogierna om Sagan om ringen och hoben Bilbo, berättar vad som håller honom borta från Midgård.

Efter ett drygt decennium i Midgård och sex filmer om Bilbo, Frodo, Gandalf och de andra karaktärerna i Tolkiens värld skulle man ju kunna tro att regissören Peter Jackson är mätt på allt vad hober, alver, kungar, drakar och orcher heter. Men den enda anledningen till att han inte gör fler filmer av andra Tolkien-berättelser är att det saknas rättigheter.

– Det är en juridisk fråga. Professor Tolkien sålde filmrättigheterna till ”Hobbit” och ”Sagan om ringen” på 1960-talet, det är de enda av hans verk vars filmrättigheter har sålts. Så utan vilja från hans efterlevande kan det inte bli fler filmer, säger Peter Jackson.

Inget intresse av fler filmer

Och det verkar inte som att Tolkiens arvingar är särskilt intresserade av fler filmer. I en intervju med Le Monde har Christopher Tolkien tidigare sagt att han tycker kommersen kring filmerna reducerat det estetiska och filosofiska värdet i berättelserna till noll.

Den sista filmen i Hobbit-trilogin hade nyligen världspremiär i London. Läs Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlins recension här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.