Bengt Göransson, före detta kulturminister (S), riktar hård kritik mot filmen ”Call Girl”. Foto: SVT

”Det gamla Palmehatet dyker upp igen”

Uppdaterad
Publicerad

”Call Girl” får nu kritik från politiskt håll. Bengt Göransson (S) tycker att filmen riskerar att väcka liv i gamla tiders Palmehat.

Debatten om Mikael Marcimains ”Call Girl” har varit intensiv den senaste veckan. Nu kommer reaktioner även från Socialdemokraterna. Bengt Göransson, kulturminister mellan 1982 och 1989, är starkt kritisk mot de uppgifter om Palme som han menar sprids i filmen.

– Jag känner igen det. Det är det gamla Palmehatet som dyker upp igen. Det känner jag så väl igen sedan 30-40 år tillbaka i tiden.

Vad menar du med Palmehat?

– Det spreds rykten om Palme. De som var antagonistiskt inställda mot honom kunde inte behärska sig. De öste galla över honom, man spred rykten om att han var sinnessjuk och satt på Beckomberga. Det känner jag igen när jag ser hur man skildrar honom med insinuationer som man inte behöver bevisa, men man sprider det lite viskande. Det är en väldigt obehaglig sak.

Bengt Göransson säger att han vägrat se ”Call Girl”, och utgår därför bara ifrån vad han läst om filmen. Han säger dock att det är principiellt fel att sprida uppgifter om verkliga personer under fiktionens mantel.

– Man ska lägga fram ett påstående med de dokument som finns och inte kalla det fiktion. Men det har man gjort. Man väljer insinuationen. Man befriar sig från ansvaret för sina insinuationer genom att säga att de är fiktion, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Call Girl

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter