Ashley Judd och Harvey Weinstein. Foto: TT

Domare avvisar Ashley Judds mål mot Harvey Weinstein

Uppdaterad
Publicerad

En domare i Los Angeles har avvisat skådespelaren Ashley Judds stämningsansökan mot filmproducenten Harvey Weinstein, som hon anklagar för sexuella trakasserier.

Domaren Philip Gutierrez anser att Kaliforniens delstatslagar inte omfattar Judds professionella förhållande som skådespelare med producenten. Han lade dock till att domstolen inte tagit ställning i frågan om sexuella trakasserier och att Judd fortfarande kan stämma Weinstein för förtal i ett civilmål.

Judd hade anklagat Weinstein för att ha förstört hennes karriär för att hon inte ville ha sex. Enligt Judd såg producenten till att hon förlorade en roll i Sagan om ringen 1998 genom att smutskasta henne. Hon ska ha nekat honom sex ungefär ett år tidigare, i ett hotellrum där han träffat henne under förespeglingar att han skulle diskutera affärer.

Weinsteins talesperson uppger i ett uttalande att han varken svärtat ned Judd eller lagt sig i hennes karriär.

Weinstein är även åtalad för flera sexbrott, bland annat våldtäkt av första och tredje graden, på två kvinnor i ett mål som kommer att tas upp i New York i maj. Det åtalet påverkas inte av torsdagens dom.

Ashley Judd var en av de första kvinnorna som i oktober 2017 anklagade Weinstein för sexuella trakasserier. Anklagelserna mot Weinstein, där över 70 kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp under flera decennier, blev starten på metoo-rörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer