Fredrik Sahlin, filmkritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

”Ett stöd helt utan kvalitetskrav”

Uppdaterad
Publicerad

Ur ett kritikerperspektiv är det ointressant om filmerna har sålt så många biljetter som förväntats, eller ej. Det galna är ju att det är ett stöd helt utan kvalitetskrav, konstaterar Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin. 

Det verkar som automatstödet är till för att hålla branschen under armarna, för att producenterna ska få jobb. Alltså på sätt och vis en sysselsättningsåtgärd, snarare än ett stöd menat att skapa bra film. 

Det är inget fel på sådana bidrag, men de borde finansieras av Arbetsmarknadsdepartementet, inte via Filmavtalet.

Friktionslösa filmer

Automatstödet går till filmer som är menade att dra mycket folk, alltså medvetet publikfriande saker – med andra ord filmer som görs så kontur- och friktionslösa att de ska passa alla. 

Visst, dessa filmer måste också få finnas, men de borde stå på egna ben. Det är inte okej att de gröper ur det redan tunna filmstödet, att de tar pengar från den mer utmanande, eller åtminstone inte råkommersiella, filmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer