• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Anna Odell. Klicka åt höger för flera videoklipp från Guldbaggen. Foto: SVTVisa alla (11)
Visa alla (11)

”Återträffen” blev årets bästa film

Publicerad

”Monica Z” blev storvinnare på den 50:e Guldbaggegalan, med fyra baggar. Men det allra tyngsta priset gick till Anna Odells omtalade debut ”Återträffen”.

Det blev Anna Odells hyllade och förhandstippade ”Återträffen” som fick ta emot årets guldbagge för Bästa film. Samma titel fick också guldbaggen för Bästa manus.

En överlycklig Odell, som både skrivit och regisserat filmen, tog emot manuspriset vid måndagskvällens gala på Cirkus i Stockholm.
– Leve konsten, livet, friheten och kultur och film och ... allt, sa Anna Odell i sitt tal.

– Jag är jättejätterörd. Vi har försökt jobba på ett annat sätt, och då är det så otroligt kul när så många har hittat till biosalongerna. Så tack publiken! sa ”Återträffen”-producenten Mathilde Dedye.

”Alla har en åsikt om mitt konstverk”

När Anna Odell blev känd för sitt omtalade konstprojekt ”Okänd kvinna ...” så var det inte lika glada miner från omgivningen. Hon har en teori om varför:

– Vet du vad jag tror? Där pratade man först om processen. Jag fick inte visa mitt verk, utan folk började tycka innan. Det är möljigt att folk hade blivit mycket mer upprörda här om vi först hade berättat om processen, och inte visat filmen. Jag tror att i stort sett alla har en åsikt om mitt konstverk, men att få har sett det. Hade man först sett verket och sen processen så hade det kanske varit annorlunda där också, säger Odell till SVT.

Fyra baggar till ”Monica Z”

Kvällens stora vinnare blev inte helt oväntat ett annat verklighetsbaserat drama – ”Monica Z”. Per Flys musikrika tolkning av nationalikonen och jazzsångerskans liv belönades med fyra guldbaggar. Bland annat fick Per Fly pris för bästa regi.

Dessutom tog Edda Magnason hem guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll. Låtskrivaren och sångerskan gjorde sitt livs första roll som Monica Zetterlund, och många har sagt att hon är väldigt porträttlik.

– Det är en komplimang till kostym och mask också, som har gjort det likt. Jag försökte hitta små uttryck eller nåt smajl i hennes ansikte. Jag försökte mest känna in. Det var väldigt kul att jobba mer Per Fly, så jag skulle gärna göra [fortsätta med film], men just nu håller jag på med min skiva, säger Magnason till SVT.

”Jag känner mig rik!”

Bästa manliga biroll 2013 stod Sverrir Gudnason för, med sin tolkning av den trogne basisten Sture Åkerberg i ”Monica Z”. Han tackade bland annat sin familj, regissören Per Fly och juryn:

– Vilken bra jury! Den levererar! Jag känner mig stolt, glad och rik! Om jag får dåligt med pengar så kan jag bara skala bort lite guld från den här baggen.

Persbrandt tackade morsan

Mikael Persbrandt fick guldbaggen för Bästa manliga huvudroll, tack vare sin roll som Hasse i filmatiserade ”Mig äger ingen”. Han vill dela sitt pris med alla beroende där ute som lider i kylan. Han ville även tacka ett antal personer:

– Tack för att ni trodde på mig och för att vi gjorde den här resan ihop. Jag vill tacka mina filmdöttrar Saga, Ida och Ping. Ni är fantastiska och gjorde det så himla lätt för mig att gå till jobbet. Och det här har jag aldrig gjort – jag vill tacka morsan! sa Persbrandt i sitt tal.

Uppmaning till regeringen

Matti Byes musik i ”Faro” blev guldbaggebelönad som Bästa originalmusik. Bye tävlade bland annat mot sig själv, eftersom han även var nominerad för sin musik till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Vinnaren av årets bästa kortfilm blev ”On suffocation” av Jenifer Malmqvist. Det är en sju minuter lång film utan dialog som undersöker när ett system blir viktigare än en människas liv.

– Jag vill att regeringen med omedelbar verkan ser till att hbt-personer som söker asyl i Sverige och har rätt att få stanna faktiskt ska få stanna, sa Jenifer Malmqvist i sitt tacktal.

50-årig gala

Skådespelerskan Sissela Kyle ledde tryggt publiken genom den 50-årsjubilerande Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Få koll på samtliga vinnare i faktarutan och missa inte alla de exklusiva webbintervjuerna i bildspelet ovanför artikeln.

Vinnare på Guldbaggegalan 2014

Visa

Bästa film: ”Återträffen”, producerad av Mathilde Dedye
Bästa manliga huvudroll:
Mikael Persbrandt, för rollen som Hasse i filmatiserade ”Mig äger ingen
Bästa kvinnliga huvudroll: Edda Magnason, för rollen som Monica Zetterlund i ”Monica Z
Bästa kvinnliga biroll: Anna Bjelkerud, för rollen som Pernilla i ”Hotell”
Bästa manliga biroll: Sverrir Gudnason, för rollen som Sture Åkerberg i ”Monica Z”

Bästa regi: Per Fly, för ”Monica Z”
Bästa kortfilm: ”On Suffocation” av Jenifer Malmqvist
Bästa manuskript: Anna Odell för manuskriptet till ”Återträffen”
Bästa dokumentärfilm: ”Belleville baby” av Mia Engberg
Bästa utländska film: ”Blå är det varmaste färgen”, regisserad av Abdellatif Kechiche
 

Bästa ljud/ljuddesign: Mattias Eklund för ljudet i ”Känn ingen sorg”
Bästa klipp: Håkan Wärn för klippningen av ”Känn ingen sorg”
Bästa mask/smink: Lisa Mustafa för mask/smink i ”Vi är bäst!”
Bästa kostym: Kicki Ilander för kostymerna i ”Monica Z”
Bästa foto: Petrus Sjövik för fotot i ”Ömheten”
Bästa scenografi: Paola Holmér och Linda Janson för scenografin i ”Vi är bäst!”
Bästa originalmusik: Matti Bye för musiken i ”Faro”

Biopublikens pris: ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”
Gullspiran för barn- och ungdomsfilm:
Lukas Moodysson för ”Vi är bäst!”
Guldbaggen för särskilda insatser: Ljudmixaren Owe Svensson, som jobbat med t.ex. ”Mig äger ingen”, ”Återträffen” & ”Belleville baby”.
Hedersguldbaggen: Kalle Boman, filmproducent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen

Mer i ämnet