Videon på schäfern som kämpar för att slippa undan att hoppa ner i en konstgjord fors har väckt starka reaktioner. Foto: A dog's purpose/TMZ

Expert: Inget djurplågeri i Hallströms hundfilm

Uppdaterad
Publicerad

Ett videoklipp som uppgavs visa hur en hund nästan drunknade under inspelningen av Lasse Hallströms nya film blev viralt förra månaden – och ledde till en uppskjuten premiär. Nu visar sig klippet vara manipulerat. En utredning från the American Humane Association fastslår att inga hundar skadades under inspelningen.

I videoklippet från 2015 ses en schäfer kämpa vilt för att slippa hoppa ner i en konstgjord fors. Till slut är schäfern i vattnet och sjunker under ytan innan någon i filmteamet skriker att de måste bryta.

När videon publicerades på amerikanska TMZ var kritiken hård. Djurrättsorganisationen PETA manade till bojkott av Lasse Hallströms kommande film ”A dog’s purpose”, som klippet sades komma från.

Kritiken i sociala medier var massiv, och efter att en utredning tillsatts beslutade filmbolaget att skjuta på filmens amerikanska premiär.

Medvetet vilseledande

Nu visar utredningen från the American Humane Association att ingen hund har skadats under inspelningen, och att filmen hade manipulerats för dramatisk effekt, rapporterar amerikanska Vulture.

”Filmen som publicerades på TMZ ger en felaktig bild av händelserna”, skriver de i rapporten.

”Videon har medvetet manipulerats för att vilseleda allmänheten och skapa upprörda reaktioner”.

Omsorg och respekt

Den första delen av klippet, där en man försöker få ner en märkbart stressad hund i vattnet, har klippts så att det inte framgår att försöket avbröts när hunden uppvisade oro. Hunden var tränad för scenen i sex veckors tid och hade valts till scenen på grund av sin stora vattenvana. Scenen genomfördes utan problem omedelbart efteråt.

Rapporten kritiserar att försöket inte avbröts snabbare, men pekar även på att sex hundskötare och säkerhetsansvariga fanns på plats under filmningen.

Delen av klippet där en hund hamnar under ytan är från ett senare tillfälle, och är klippt innan man ser att hunden får omedelbar hjälp och vill hoppa ner i vattnet på nytt efteråt.

Sammanfattningsvis konstaterar rapporten att hunden har behandlats med ”konsekvent omsorg och respekt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer