”Cloud Atlas” var en av få filmer från förra året som klarade ”Russo-testet”.

Få HBT-personer i Hollywoodfilmer

Uppdaterad
Publicerad

Endast 14 av 101 filmer med icke-heterosexuella rollfigurer.

Den amerikanska branschorganisationen GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) verkar för en bättre representation av hbt-personer i film och medier.

I rapporten ”Studio Responsibility Index”  konstaterar man att endast 14 av 101 filmer som de sex största bolagen gjorde förra året har med hbt-rollfigurer. Och av de 14 filmerna har endast sex en icke-heterosexuell rollfigur som anses så viktig att den har betydelse för filmens handling.

”Har betydelse i hela världen”

”Hollywoodfilmer är en av USA:s största exportvaror. De påverkar inte bara vår egen kultur utan har betydelse i hela världen”, säger en en talesperson för GLAAD till Los Angeles Times.

Organisationen uppmanar bolagen att bli bättre på att ha med hbt-personer i filmproduktioner överlag, men framförallt i bärande roller.

Har hittat på ett test

Som en motsvarighet till det feministiska ”Bechdel-testet” – som en film klarar om den innehåller två kvinnor som har en konversation med varandra som inte handlar om män – introducerar GLAAD ”Russo-testet”, uppkallat efter gayaktivisten och filmhistorikern Vito Russo.

För att klara Russo-testet ska filmen innehålla en HBT-person som inte är med bara på grund av sina sexuella preferenser och som har en så betydande roll att handlingen skulle påverkas om personen lyftes bort ur filmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer