Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason i ”Borg”. Foto: SF Studios

Filmen ”Borg” stoppas i Finland

Publicerad

Storfilmen ”Borg” är en svensk, dansk och finsk samproduktion. Men filmen visas inte i Finland på grund av ekonomisk oenighet mellan parterna Nordisk film och biografjätten Finnkino, som Nordisk film menar kräver en orimlig andel av intäkterna.

Filmen ”Borg”, som är en svensk, dansk och finsk samproduktion, skulle haft biopremiär i Finland på fredag. Nu har premiären ställts in på grund av ekonomisk oenighet mellan Nordisk film och Finnkino som är Finlands och Baltikums största biografkedja. Det skriver Helsingin Sanomat. Nordisk film menar att Finnkino krävt en orimligt stor andel av biljettintäkterna.

– Finnkino har även tidigare haft störst andel av intäkterna bland parterna. Nu vill de ha ännu mer. Det är oacceptabelt och vi måste blåsa av, sa Katarina Nyman, VD på Nordisk film Finland, till tidningen.

Finnkino menar att det varit fråga om helt normala förhandlingar där parterna inte kommit överens.

Även en annan större finskproducerad film ”Yösyöttö” fick premiären inställd av samma skäl, producenten på Solar Film kallade då Finnkinos nya ekonomiska krav för ”giriga” och för ”ett missbruk av sin marknadsledande position”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer