Filmer som klarar Bechdel-testet drar in mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Filmer med och om framstående kvinnor drar inte lika mycket publik och är inte lika lukrativa som filmer med och om män. Det är det mantra som brukar återkomma när filmbranschen ska förklara varför så få filmer görs med framstående kvinnor i rollistan. Men det är fel, visar en ny amerikansk undersökning.

Oscarsvinnaren Cate Blanchett var inne på det i sitt tacktal på Oscarsgalan för en månad sedan när hon prisades för sin insats i Woody Allens ”Blue Jasmine”.

– De som fortfarande har den uppfattningen om filmer med kvinnor i handlingens centrum, att de är nischade filmer, har fel. Publiken vill se dem och, faktiskt, så drar de in pengar, sa hon i ett av galans mest välartikulerade tal.

Granskat över 1600 filmer

Och enligt opinionsbloggen 538, som gjort undersökningen, har Blanchett rätt. De har granskat över 1600 filmer från åren 1990-2013 och kommit framtill  att de filmer som klarar Bechdel-testet genererar mer pengar till filmbolagen än de som inte gör det. Det skriver Variety.

Testet uppfanns i en seriestrip

Bechdel-testet har sin bakgrund i en seriestrip från 1985 av Alison Bechdel. För att en film ska klara testet krävs att de har minst två namngivna kvinnor med i rollistan som någon gång i filmen pratar med varandra om någonting annat än en man.

I Sverige aktualiserades testet i höstas när flera biografer beslöt sig för att märka filmer som klarar Bechdel-testet med en A-stämpel (som i Approved).

– På bioduken innan varje film börjar, kommer det vara en vinjett. Om filmen klarar Bechdeltestet så kommer det en stämpel. Den innebär att det finns ett kvinnligt perspektiv någonstans i filmen. Och det är jätteviktigt, sa Ellen Tejle, föreståndare på Bio Rio i Stockholm, till Kulturnyheterna då.

”Lika mycket män som kvinnor som går på bio”

Att den nya undersökningen visar att filmer som klarar testet också är inkomstbringande tycker hon inte är förvånande.

– Det är ju lika många män som kvinnor som går på bio, så det är ju inte så konstigt att publiken gillar att se någonting som återspeglar en verklighet de kan känna igen sig i.

Testet har kritiserats

Kritiska röster menar att Bechdel-testet inte ger en bra bild på om det finns ett kvinnligt perspektiv eller inte i en film. I Variety exemplifierar man med att ”Gravity” – där Sandra Bullock är med i nästan varje filmruta – inte klarar testet, men att den mansdominerade ”American Hustle” gör det eftersom Jenifer Lawrence och Elisabeth Rohm pratar med varandra om nagellack.

Förändring på sikt

Ellen Tejle understryker också att det inte går att dra några vetenskapliga slutsatser med hjälp av bara Bechdel-testet, men hon tycker ändå att undersökningar av det här slaget är betydelsefulla.

– De är viktiga för att de påminner oss om vilka det är som är representerade på duken, och hjälper till för att det ska ske en förändring på sikt, säger hon till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer