Morena Baccarin och Gerard Butler i Greenland. Foto: SF

Filmrecension: Kometen kommer i Greenland

Uppdaterad
Publicerad

Kometen-kommer-smocka med i alla fall lite mer karaktär än vanligt. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin har sett Gerard Butler fajtas med rymdbumlingar och plundrande pöbel i Greenland.

Det är ändå något visst med undergången. I alla fall på film. Kittlande, fantasieggande – och den där svårförklarliga tillfredsställelsen i att se världens mest kända byggnadsverk i ruiner.

Mycket vältajmat med meteoritsvärmen Perseidernas förbifärd på himlen går denna kometen-kommer-smockan upp på svensk biograf, regisserad av den före detta stuntmannen Ric Roman Waugh vars senaste regiinsats var förra årets flaggviftare Angel has fallen.

Och med sig harhan nämnda films stjärna, skotten Gerard Butler som här gör en man med lättare äktenskapsproblem. När kometen närmar sig tvingas han och hans lilla familj löpa gatlopp mellan fatalt fallande kometskärvor och en plundrande pöbel.
Säkerheten hägrar i en militär megabunker belägen i titellandets berggrund.

För några år sedan beklagade sig den gamle En officer och gentleman-regissören Taylor Hackford över att det amerikanska skådespelarskrået led brist på riktiga män och att Hollywood därför har tvingats att importera karlakarlar från andra engelskspråkiga länder. Främst då Australien men även, som i detta fallet, Skottland.
Istället för devältrimmade och tvålfagra superhjälteämnena får vi här den råa, genuina hårdheten. En familjeman med bred bringa och gediget rättspatos, i grunden mild men om så krävs kan han göra kaos med vem som helst.

Nå, den som orkar vada genom filmens segt flytande kärnfamiljssentimentalitet kan i alla fall gotta sig åt en otäck undergångsstämning. Inte bara på grund av hotet från den oberäkneliga himlakroppen utan lika mycket från gatuvåldet som uppstår när folket inser att det verkligen kommer att gå åt fanders – och att de inte tillhör de lyckliga få som fått en biljett till Grönland.
Och där genrekamrater inte vill gå hela vägen, vårt klot klarar sig ju alltid i sista sekunden, går gänget bakom Greenland ett steg till.

Det ger lite tyngd och karaktär åt den här domedagsfilmen som annars helt följer manualen. Vi får som sig bör njuta av hur Sydneys operahus, Eiffeltornet och Vatikanen raseras, men kommer inte undan den mest slitna av alla undergångsklichéer, ”familjeterapi medelst katastrof”, för övrigt frekvent använd av genrens nestor, Roland Emmerich (2012, The day after tomorrow, ID4). Inget kan lappa ihop ett sprucket äktenskap som en rejäl rymdbumling.

Och i slutet styr den där karlakarlen upp situationen.
Taylor Hackford lär vara nöjd.

Istället för den som gillar undergången:
Den tyska serien 8 tage (8 days, HBO). Likartad intrig men med mycket bredare panorama, eller varför inte läsa om Tove Janssons klassiker Kometen kommer, den bok som en gång i tiden triggade undertecknads domedagsvurm.

Betyg: 2
Regi: Ric Roman Waugh
Manus: Chris Sparling
I rollerna: Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet