Chadwick Boseman som Thurgood Marshall, den förste svarte domaren i USAs högsta domstol. Foto: SF

Filmrecension: Marshall

Publicerad

”En film inslagen i en lyxig rosett, redo för Oscarsgalan”. Kristoffer Viita har sett filmen om den förste svarte domaren i USA:s högsta domstol.

Det är lätt att bli deprimerad i rasistiska tider. Just nu avlöser nazister på bokmässan grodor från USA:s president, som tolkar NFL-spelares protester mot rasistiskt polisvåld som en skymf mot den amerikanska flaggan. Vi kan alla behöva en liten historielektion som berättar att juridisk förändring faktiskt är möjlig.

Marshall är en sådan film, inslagen i en lyxig rosett redo för Oscarsgalan.

Thurgood Marshall var alltså USAs förste svarte domare i högsta domstolen, och en medborgarrättskämpe som bland annat drev igenom den historiska lagen som förbjöd etniskt segregerade skolor 1954.

Filmen om honom är dock inte en klassisk biopic som går från krubba till grav, utan zoomar in på ett tidigt fall i Marshalls karriär som försvarsadvokat 1941.

Marshall (intensivt spelad av Chadwick Boseman) har vid tidpunkten redan specialiserat sig på fall där rasism grumlar rättvisan, vilket blir en grov utmaning då han kallas in för att försvara en svart man som anklagas för sexuellt övergrepp och mord i den konservativa delstaten Connecticut. Det är inte direkt lätt att hitta en välvillig jury.

Vid sin sida har Marshall den judiske advokaten Sam Friedman som är kompetent men försöker hålla låg profil i medierna, medan Marshall levererar bombastiska uttalanden om hur mycket fallet motarbetas. Deras olika tillvägagångssätt leder till viss spänning, eftersom Sam kan förlora sitt levebröd över fallet, och komplicerar processen bortom det enskilda fallet. Som för övrigt avtäcker fler smutsiga sidor av USA:s rasistiska historia ju närmare domslutet kommer.

Det gör inte så mycket att Marshall mestadels utspelar sig i en rättssal, då manus och skådespeleri ligger på så pass hög nivå att andra distraktioner vore överflödiga.

Trots att det är en sann historia är Marshall knappast det mest originella jag sett, eller ens något att minnas utöver det rent historiska värdet. Men filmen är ett tillräckligt proffsigt hantverk för att aldrig hemfalla till priskåta klichéer eller för att tråka ut publiken. 

Marshall

Visa

Betyg: 3
Regi: Reginald Hudlin
Manus: Jacob Koskoff, Michael Koskoff
I rollerna: Chadwick Boseman, Josh Gaad, Kate Hudson m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet