Fin och ambitiös produktiondesign i News of the world Foto: Netflix

Filmrecension: News of the world – en sympatisk western om det fria ordet

Uppdaterad
Publicerad

Pangpang, vida vidder – och en kamp mot fejk news. Paul Greengrass regisserar och Tom Hanks spelar i en allegorisk western om det polariserade USA.

Den brittiske regissören och Hollywood-invandraren Paul Greengrass har utmärkt sig med ett gäng brutala actiondramer med smärtsam verklighetsbakgrund, som 22 july, United 83, Bloody Sunday – och sade sig inför nästa film vara sugen på att göra en mer upplyftande sak. Sagt och gjort: News of the world.

Det är ingen tillfällighet att den här road movien per häst har lånat sin titel från mediamogulen Rupert Murdochs ökända skvallerblaska, för trots att vi får en del pangpang och vida västernvidder för streamingpengen är detta något så extremt ovanligt som en western om det fria ordet.

Vi är i Texas, 1870, och även om inbördeskriget är slut lever det i högsta grad kvar i folkets hjärta. Tom Hanks är Kapten Kidd, en före detta officer i Sydstaternas armé, som har godtagit den nya maktordningen och sadlat om till att bli nyhetsuppläsare. Han rider från stad till stad och läser högt ur nationella tidningar, för att vidga folkets bild av omvärlden – och för att tjäna ihop till brödfödan.

En dag ute i bushen träffar han på en liten föräldralös tjej som visar sig ha blivit kidnappad av Kiowas när hon bara var fyra år och nu tycker myndigheterna att hon ska återförenas med sin tyska invandrarsläkt, och det faller på Kapten Kidd att ta henne dit.

Han stretar först emot, så klart (den motvillige hjälten är en riktigt seglivad gammal trop) men eftersom det är den trygge Tom Hanks vi talar om, så vet vi att han kommer fullfölja uppdraget med bravur (vilken lisa för filmsjälen det hade varit om Hanks figur hade visat sig vara en lömsk barnaplågare, och nog hade Hanks också njutit av att för en gångs skull göra något annat än ett hygglo).

News of the world speglar det som sägs om USA i dag, att nationen inte har varit så polariserad sedan just inbördeskriget, men även om det alltså främst är en allegori om nutiden har man lagt mycket jobb på att skapa en autentisk dåtid – en ambitiös produktionsdesign som med alla sina vardagsdetaljer ger en levande Skansen-stämning.

Kopplingen till vår samtid är extra tydlig i en sekvens där Kidd och tjejen möter en tarvlig typ som styr en liten skamfilad stad med hjälp av hårda nypor men faktiskt också medelst en lokaltidning, som bara uppehåller sig vid chefens påhittade bragder. Fejk news, liksom.

”Du är alltså redaktör, utgivare, affärsman och lagstiftare i en person”, dundrar Kapten Kidd/Tom Hanks med tydlig blinkning till ni vet vem…

Kidd besegrar denne falske borgmästare, men inte med pickadoll utan genom att läsa upp sanna nyheter om mannen i fråga. Vilket får folket att vända sig mot despoten.

News of the world påminner oss också om att USA är en nation vars grund vilar på ett urskillningslöst folkmord på dess urinvånare. Det är med andra ord ett sympatiskt, men tyvärr inte alls subtilt, äventyr – som hade fått mer slagkraft om inte Paul Greengrass varit så sugen på att göra den där uppbyggligt upplyftande filmen.

Premiär på Netflix idag, 10/2.

Betyg: 3
Regi: Paul Greengrass
Manus: Paul Greengrass, Luke Davies
I rollerna: Tom Hanks, Helena Zengel, Tom Astor m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet