Känns som ett maffiaepos signerat Martin Scorsese

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA · Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin om företagskulturen inom produktionsbolaget SF Studios.

Fredrik Sahlin

Filmkritiker

Champagnemarinerade filmbossar, striptease, pengar rakt ner i fickorna och en yacht som heter Naughty by Nature.

Klart man baxnar. Det känns som man är med i utkanten av ett maffiaepos signerat Martin Scorsese. Men egentligen är det bara ytterligare ett avsnitt i den internationella evighetsserien ”Makt korrumperar”.

Regissören Hannes Holm och andra talar om att kvaliteten på film och tv-produktionerna blir lidande av den nya SF-ledningens girighet, och det verkar rimligt – även om företaget i ärlighetens namn inte heller före det att Jonas Fors tillträdde utmärkte sig som stor kulturaltruist.

De eventuella ekonomiska oegentligheterna är svåra att få insyn in, men egentligen inte överraskande. SF Studios är ett stort Bonnierägt kommersiellt företag som går dit pengarna finns, så är det, så kommer det alltid vara. Men det är klart, när en sådan erkänd filmprofil som Hannes Holm, som är van att röra sig i de här kommersiella miljöerna, reagerar så starkt kan man ana att den nya ledningen är något extra.

Mest alarmerande är det att lyssna på alla de röster som vittnar om kvinnor som har ansett sig tvungna att fly den testosteronosande arbetsplats som SF Studios enligt dem har blivit.  

Det här borde ju vara något av en väckarklocka för Svenska Filminstitutets VD Anna Serner, som på senare tid åkt på globalt triumftåg och salufört den svenska filmbranschens jämställdhetsmodell.

Krocken mellan den påstådda machomentaliteten i SF Studios korridorer och SFI:s mångfaldsprojekt kunde inte vara kraftigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet