Foto: PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Frihet bakom galler” prisas

Publicerad

Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi tar emot 100 000 kronor.

Sveriges största pris för dokumentärfilm – Eric Forsgrens dokumentärfilmpris – går till filmskaparna Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi för ”Frihet bakom galler”.

Det är en film om 40 kvinnor och ungefär lika många barn som sitter i ett afghanskt kvinnofängelse. De känner sig tryggare bakom galler än ute i samhället där det inte finns något skydd mot hoten och våldet.

Insikter om fängelset och utanför

I motiveringen skriver juryn att filmen skildrar vardagen i fängelset samtidigt som den förmedlar insikter om ett helt samhälle, där kvinnor är berövade de mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

Juryn tycker sig också se att filmarna blev en så självklar del av fängelsemiljön att kameran verkar ha fungerat som osynlig.

Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi har också jobbat tillsammans med dokumentärfilmerna ”Jag är värd 50 lamm” (2011) och kommande ”The Death Row”.

Sara lämnade Afghanistan

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris är på 100 000 kronor. Filmskaparna fick ta emot priset på fredagen i Piteå.

I SVT:s Dokumentärblogg finns en intervju med en av kvinnorna som porträtteras i filmen. Hon berättar vad som hände efter fängelset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer