Foto: Pressbild UNT

Genusforskare: ”Sexuella trakasserier är erotiserad makt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal personer har de senaste dagarna vittnat om filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier. Men enligt genusforskaren Anneli Häyrén är beteendet knappast unikt för Hollywood.

– Jag har inte stött på en enda svensk arbetsplats där det inte förekommer på något vis, säger hon till Kulturnyheterna.

Efter New York Times avslöjanden träder nu allt fler personer inom den amerikanska filmindustrin fram och berättar att de känt till de många fall av sexuella trakasserier Weinstein under 30 års tid utsatt kvinnor i branschen för.

Men enligt Anneli Häyrén, forskare i genusvetenskap vid Uppsala universitet, pågår denna form av övergrepp långt ifrån bara inom den amerikanska filmindustrin – sexuella trakasserier är mycket vanliga även på svenska arbetsplatser.

Harvey Weinstein-affären

– Vissa studier visar på 25 procent och inom enstaka typer av branscher och verksamheter kan man se ett väsentligt högre tal. Jag har undersökt det här under nästan hela mitt yrkesliv och jag kan säga att jag har inte stött på en enda svensk arbetsplats där det inte förekommer på något vis.

LÄS MER: Lisa Langseth om Weinstein: ”Alla visste om det”

Erotiserad makt

De senaste dagarna har även skådespelare som Ashley Judd, Rose McGowan och Gwyneth Paltrow vittnat om hur Harvey Weinstein utsatt dem för olika former av sexuella trakasserier.

LÄS MER: Skandalen växer – våldtäktsanklagelser mot Harvey Weinstein

Och enligt Anneli Häyrén är det inte det sexuella som är huvudfrågan i den här formen av övergrepp – det handlar istället om en form av maktutövande.

– När sexualitet uttrycks på det här sättet så är det erotiserad makt. Att man får en erotisk kick av att utöva makt är förstås sexuellt på ett plan, men utgångspunkten är ändå att det här finns ett maktförhållande, där utövaren kan känna sig mäktigare än andra genom att dominera dem på det här sättet. Huvudpoängen är att känna sig överlägsen.

”Förövaren har en beundrande publik”

Att en person som Harvey Weinstein under flera decennier har kunnat utsätta ett stort antal kvinnor för olika former av övergrepp handlar också till stor del om att hans beteende tillåtits och även uppmuntrats inom den tystnadskultur han verkat, enligt Anneli Häyrén.

– De här personerna vet att de inte åker dit. De vet att de har varandras godkännande för det här och de vet att det finns en acceptans för deras beteende. En del i den omgivande beundrande skaran tycker ju också att det är är roligt och skulle själva hålla på så om de bara vågade. Istället applåderar de någon annan som håller på. En förövare vet att den har en beundrande publik.

”Många har inte ett tydligt avståndstagande”

Enligt Anneli Häyrén kan man inte se att sexuella trakasserier skulle vara vanligare inom filmindustrin än inom andra branscher – däremot finns de inte inom verksamheter där ledningen tydligt tar avstånd från dem.

– Tyvärr har man inom ganska många organisationer inte ett tydligt avståndstagande och en nollvision om att vi inte ska ha sexuella trakasserier. Men där man verkligen menar att de inte ska förekomma och också följer upp med någon typ av konsekvens om de förekommer, där förekommer de inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet