Hayao Miyazaki. Foto: TT

Hayao Miyazaki gör comback från pensionen – igen

Publicerad

Genom åren har den legendariske Studio Ghibli-grundaren Hayao Miyazaki sagt att han ska gå i pension vid ett flertal tillfällen. Men han kommer inte att göra det riktigt än för nu är den 76-årige anime-skaparen tillbaka för att göra en allra sista långfilm.

Den 7 september 2013 sade Hayao Miyazaki att han ”seriöst” skulle gå i pension. Men den pensioneringen varade inte länge. Miyazaki började teckna på nya projekt bara en månad efter det.

I november 2016 blev det känt att Hayao Miyazakis kortfilmsprojekt ”Kemushi no Boro” (Boro the Caterpillar) kommer att bli långfilm med premiär 2019. Och många trodde att det skulle bli hans sista film.   

Söker animatörer

Men Hayao Miyazaki säger sig nu har en sista långfilm i sig, rapporterar Crunchyroll. Och för den som alltid har drömt om att få in en fot i den mytomspunna Ghibli-studion finns nu chansen. Miyazaki söker nämligen en handfull animatörer och konstnärer för sitt projekt.

Hayao Miyazaki vann en Oscar 2003 i kategorin Bästa animerade film för Spirited away. Han har även regisserat filmer som Min granne Totoro (1988), Prinsessan Mononoke (1997) och  Det levande slottet (2004).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.