Love Larson och Eva von Bahr i sin sminkstudio. Foto: TT

”Hundraåringen”-maskörerna invalda i Oscarsjuryn

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit nominerade till en Oscar för sminkningen och maskerna i ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” väljs det äkta paret Eva von Bahr och Love Larson nu in i Oscarsakademien.

Som en del av en satsning för att förbättra mångfalden så väljs 683 nya personer in i den amerikanska Oscarsjuryn. Två av dem är svenskarna Eva von Bahr och Love Larson, den framgånsrika maskörduon som Oscarnominerades förra året för sitt arbete med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

– Det är fantastiskt!, säger Eva von Bahr till Kulturnyheterna.

Mäktig position

Eva von Bahr och Love Larson är mitt uppe i inspelningen av uppföljaren till ”Hundraåringen”.

– Vi satt på flygplatsen i London och fick det här mejlet att vi hade blivit inröstade i juryn.Det är jätteroligt att kunna vara med och påverka. Det känns stort och tungt. Man känner verkligen att vi får ta det här på allvar, säger Eva von Bahr.

Larson och von Bahr får därmed inflytande över vilka som kommer att nomineras till den prestigefyllda filmgalans statyetter, tillsammans med de omkring 6500 medlemmarna i juryn.

– Det är ju en liten röst man har men å andra sidan tror jag att vi kan komma med en mer europeisk input och att man kanske röstar på saker som amerikanarna inte uppmärksammar på samma sätt som vi gör i Europa, säger Eva von Bahr.

De får också vara med och utse vinnaren i kategorin smink och peruk, uppger DN.

Vad tror du att ni kan bidra med?

– Framför allt så är det väldigt sällan i vår kategori som man tittar på hårarbete eller att man tittar på epokfilmer. Man är väldigt mycket glad för att nominera stora filmer med mycket lösdelssminkningar och vi kanske har ett annat sätt att se på saker. Så jag tror absolut att vi kan vara med och påverka på ett litet sätt, säger Eva von Bahr.

Uppdraget är på livstid och kommer att innebära en hel del filmtittande i den omfattande urvalsprocessen.

”Hundraåringen”: En publikfavorit

Den svenska komedin med Robert Gustafsson i huvudrollen är en av de mest framgångsrika svenska filmerna genom tiderna. Den har setts av fler än 1,5 miljoner svenskar på bio och vann en Guldbagge i kategorin Bioplublikens pris 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer