• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Lars von Trier: Jag har kämpat mig tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Lars von Trier är på plats i Bengtsfors inför inspelningen av filmen ”The house that Jack built” med bland andra Uma Thurman och Matt Dillon i huvudrollerna. SVT fick en pratstund med honom om både den nya filmen och om hur han mår idag.

Det är andra inspelningsdagen på långfilmen ”The house that Jack built”. En mörk och ondskefull historia som kretsar kring en seriemördare, den intelligenta Jack, spelad av Matt Dillon.

– Den handlar om Jack, han är seriemördare, och han utvecklas på så sätt att han blir gladare och gladare ju fler han mördar, säger Lars von Trier till Kulturnyheterna.

Ofta mörka teman

Lars von Triers filmer berör ofta problematiska och mörka teman. Han blandar gärna det filosofiska och existentiella med det politiska och sociala. Genom åren har han också arbetat med tematiserade trilogier. Men något tema vill han inte säga att det finns för den nya filmen.

– Temat är det som någon på filmskolan får berätta om efteråt, säger han.

”Kämpat mig tillbaka”

Hans senaste tre filmer, ”Melancholia”, ”Antichrist” och Nymphomaniac” utgör Depressionstrilogin. En filmsvit som von Trier gjort samtidigt som han själv har haft svår problem med ångestsymtom och depressioner.

Hur mår du i dag, efter att gjort klart Depressionstrilogin?

– Det är värre. Jag vet inte vad det heter när man gör fyra filmer på ämnet, men så känns det, säger Lars von Trier. Jag har kämpat mig tillbaka och verkligen haft depressioner. Jag har insett att det enda jag kan göra det är att jobba, och jag jobbar med film.

Bengtsfors blir Washington

”The house that Jack built” handlar en högintelligent man som utvecklas till seriemördare. Tittaren får följa med och genom Jacks ögon se när han försöker skapa konst genom mord. Filmen utspelar sig i 70-talets USA och landskapet kring Bengtsfors kommer i filmen vara delstaten Washington i nordöstra USA. Lars von Trier tror det kommer fungera.

– Fast jag har ingen aning om hur USA ser ut, jag har aldrig varit där, det här blir mitt egna lilla USA, säger Lars von Trier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer