Den israeliske filmregissören Samuel Maoz tar emot en silverbjörn under filmfestivalen i Venedig i år. Foto: TT

Israels kulturminister kritiserar landets Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Israels kulturminister, Miri Regev, har i ett utspel på Facebook skarpt kritiserat Samuel Maoz film Foxtrot. Kulturministern menar att filmen, som vann ett silverlejon tidigare i år, är en förolämpning mot landets armé.

Den prisbelönta israeliska filmen Foxtrot av Samuel Maoz skildrar en familj där soldatsonen dödas i tjänst.

Filmen är inför Oscarsgalan landets bidrag till kategorin bästa utländska film och under landets årliga filmfestival vann den sammanlagt åtta priser – varav ett för bästa film.

Foxtrot plockade även hem ett silverlejon för ett par veckor sedan under filmfestivalen i Venedig.

Förolämpning mot militären

Men Israels kulturminister, Miri Regev, menar att filmen är en förolämpning mot landets armé, skriver AFP. Detta trots att hon, enligt nyhetsbyrån, vägrat se filmen.

Under årets upplaga av Ophir Award – Israels årliga filmfestival – var kulturministern inte inbjuden, men kommenterade i en livesändning på Facebook trots allt evenemanget – i hårda ordalag.

”Som minister och mor som själv tjänstgjort i den israeliska armén så skäms jag över att en sådan film vunnit ett sådant prestigefullt pris”, skrev den israeliska kulturministern efter att filmen belönats.

Besvarar kritiken

Regissören Mosh Danon, företrädare för Israels film- och tv-akademi, besvarar utspelet i israeliska medier:

”Meningen med kritik är stärka och stödja […] Det finns inga oss och dem – inga fiender. Endast en stark ambition att förbättra, tillsammans med etablissemanget”, säger han, enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.