”Jag försöker komma närmare sanningen än media gör”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna träffade regissören Michael Haneke, som fick Cannes-festivalens finaste pris i helgen

Igår avslutades Filmfestivalen i Cannes, där det största priset – Guldpalmen – gick till den österrikiska regissören Michael Haneke och hans drama ”Amour”.

Haneke vann Guldpalmen också för två år sedan, då med  filmen ”Det vita bandet”. Filmen ”Amour” med Emanuelle Riva och Jean-Louis Trintignant i huvudrollerna, handlar om en kvinna som drabbas av en stroke och tas om hand av sin man under de sista månaderna av sitt liv. Det är en film som är ljusare än många av Hanekes tidigare filmer och en realistisk bild av hur det kan vara att åldras.

Filmfestivalen i Cannes 2012

Föredrar vädret

Michael Haneke har sagt att det enda han ser på tv som inte är lögner, är väderprognoserna. Fast han tror inte att hans filmer kan vara ett motgift mot ljugandet.

-Verklighetsförfalskningen i medierna kan inte filmer förändra. Men i mina filmer försöker jag, i likhet med många av mina aktade kollegor, att komma närmare sanningen än media i allmänhet gör, säger han till Kulturnyheternas reporter Kristoffer Viita.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2012

Mer i ämnet