Producenten Sandra Da Fonseca tar emot Bronshösten 2017 under lördagskvällen. Foto: Emmanuel Castro Skott – Stockholm Filmfestival/TT

Dramakomedin Jeune femme årets vinnare på Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Det blev den franska dramakomedin Jeune femme av Léonore Serrailles som tog hem årets Bronshäst för bästa film under Stockholms filmfestival.

– Det känns fantastiskt och visar att filmen fungerar även i en annan kultur än den franska, säger filmens producent Sandra Da Fonseca till Kulturnyheterna.

Filmen, som är regissören Léonor Serrailles debut, kretsar kring Paula, som efter att ha dumpats av sin pojkvän försöker få ordning på sitt liv i ett aggressivt och ogästvänligt Paris med expojkvännens katt i släptåg.

Jeune femme har fått stor uppmärksamhet i hemlandet och vann i våras Guldkameran i Cannes. Teamet bakom filmen består uteslutande av kvinnor, men enligt filmens producent Sandra Da Fonseca, på plats i Stockholm under festivalen, handlade det inte om ett  medvetet val från regissören.

– Léonore hade gjort en kortfilm med sina vänner från filmskolan – och när hon sedan skulle göra Jeune femme vände hon sig till dem igen. Först under inspelningen insåg hon att alla personer i teamet med viktiga positioner var kvinnor, men det fanns ingen tanke bakom det. Snarare kan man väl hoppas man att man en dag inte kommer att lägga märke till något liknande.

Baserad på egna erfarenheter

Enligt Sandra Da Fonseca kom idén till Jeune femme från Léonore Serrailles eget liv – samtidigt som hon understryker att filmens utagerande huvudperson Paula är raka motsatsen till dess regissör.

– Filmen handlar om Léonores möte med Paris – som kan vara en hård  stad för den som inte har pengar. Precis som filmens Paula studerade hon och hade en massa extrajobb, men där Léonore är reserverad och lugn har Paula en stor käft och är aldrig är rädd att säga  vad hon tycker.

Förvånad över mäns förvåning

På frågan hur debatten sett ut i Frankrike efter #metoo-uppropet säger Sandra Da Fonseca att  hon är förvånad över att så många män sagt sig vara ovetande om de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för – inte bara inom filmbranschen, utan i samhället i allmänhet.

– De flesta kvinnor har redan när de är 12 år råkat ut för något mer eller mindre allvarligt och är medvetna om hur verkligheten ser ut. Samtidigt  verkar det som om männen antingen inte har en aning om det här, eller överhuvudtaget inte vill veta något om det

”Priset betyder mycket”

Enligt Sandra Da Fonseca kommer Léonore Serrailles nästa film troligtvis vara en polisfilm med noir-förtecken, och hon nämner John Cassavetes Mordet på en kinesisk bookmaker som en av regissörens influenser.

Och att Jeune femme nu vunnit Bronshästen under Stockholms Filmfestival betyder mycket för teamet bakom filmen, enligt Sandra Da Fonseca.

– Det känns fantastiskt. Filmen vann ju Guldkameran i Cannes, vilket vi så klart blev väldigt glada över, men det här priset visar att filmen även fungerar i en annan kultur än den franska. Och det betyder enormt mycket för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.