Stillbild ur filmen ”Call Girl”. Foto: SF

Familjen Palme får avslag på ”Call Girl”-anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Palme anmälde filmen ”Call Girl” för förtal av Olof Palme. Nu beslutar Justitiekanslern att inte ta anmälan vidare till förundersökning.

Mårten Palme och resten av familjen Palme har anmält filmen ”Call Girl” för förtal av avliden. Det avslöjade Kulturnyheterna i december. Med anmälan ville man få prövat om huruvida de uppgifter om en icke namngiven statsminister som lämnas i filmen skulle betraktas som förtal.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att man sprider sådana här ogrundade rykten, att man framför anklagelser om grov brottslighet, sade Mårten Palme till Kulturnyheterna då.

Call Girl

Nu meddelar Justitiekanslern, som prövar yttrandefrihetsbrott, att man inte kommer att väcka åtal efter familjen Palmes polisanmälan.

Åtal endast i undantagsfall

I sitt beslut skriver Justitiekanslern att allmänt åtal för förtal väcks endast i undantagsfall. I förarbetena till lagen framgår, skriver man vidare, att JK bör vara restriktiv med att väcka den sortens åtal.

”Oavsett om det i detta fall skulle föreligga ett förtalsbrott eller inte finns det mot bakgrund av det som ovan redovisats enligt Justitiekanslern inte några sådana särskilda skäl som från allmän synpunkt motiverar ett ingripande genom allmänt åtal”, skriver man i sin slutsats.

Mårten Palme: ”Inte bestämt hur vi gör”

Mårten Palme säger till Kulturnyheterna att han är besviken på JK:s beslut, men konstaterar samtidigt att det är ovanligt att JK väcker allmänt åtal för förtalsbrott.

Trots dagens dom finns det fortfarande en möjlighet kvar för familjen Palme att få en rättslig process mot ”Call Girl”, nämligen ett enskilt åtal. Det är en möjlighet familjen nu funderar på.

– Ja, det är något vi överväger. Men vi har inte bestämt oss för hur vi gör, säger Mårten Palme.

JK svarar

Enligt JK Anna Skarhed är det en rimlig väg att gå. Hon menar att ett förtalsbrott i grunden handlar om den enskilde.

– Lagen är väldigt restriktiv i allmänt åtal. Frågan är om staten ska föra ett förtalsbrott eller om den enskilde ska göra det, statistiskt sett är det mycket ovanligt att staten för talan i de här frågorna.

Vad beror det på?

– Det beror i första hand på att värna tryckfrihetsfrågan och demokratin. Det innebär i sig inte att frågan är borta, nu är det upp till de efterlevande om de vill fortsätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Call Girl

Mer i ämnet