Omdebatterad norsk film visas i Alabama

Protester från borgmästaren och lokala pastorer fick konstnämnden i Tuscaloosa att ställa in den norska filmen ”Ligg med mig”. Men nu backar man från beslutet.

Den norska filmen ”Ligg med mig” handlar om Alma, en uttråkad 15-åring i en norsk småstad, som utforskar sin sexualitet och blir utmobbad efter en incident med skolans populära kille. I filmen får vi bland annat se Alma onanera och ringa en telefonsexlinje. Det fick borgmästare Walt Maddox och pastorer i Tuscaloosa  att protestera mot att filmen skulle vara en del av filmprogrammet på Bama-teatern i Alabama i sommar, skriver tidningen  al.com.

”Olämplig titel”

Efter att han läst om filmen i en tidningsannons hörde John Kearns, pastor för metodistkyrkan, av sig till konstrådet om att filmen var olämplig. Pastorer för bland andra New Beginning Church och Christ Harbor Church i Tuscaloosa sa att man skulle bli tvugna att agera mot att filmen skulle visas. På engelska har filmen titeln ”Turn me on, dammit”, vilket upprörde John Kearns.

– Titeln var en sak, ämnet ett annat. Jag kände att det här var en olämplig titel och ett olämpligt ämne för vår församling, sa han.

Förra veckan kallade konstrådet till en presskonferens där de meddelade att de ställde in visningen av filmen, ”på grund av de missförstånd som filmen omgivits av”.

Det har också cirkulerat uppgifter om att konstrådets framtida finansiering skulle vara i fara om filmen visades. Men, efter uppståndelse kring filmdebaclet har nu konstrådet ändrat sig – igen. ”Turn me on, dammit”, ska visas. Filmen fick också kritik för att den inte fick någon åldersgräns, men barn som är under 17 år måste se den i vuxnas sällskap.

Läs vad Kulturnyhetrnas kritiker tyckte om ”Ligg med mig” när den hade premiär i Sverige i december förra året.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer