Rueb Östlund har olovligen använt Lola Arias namn i filmen The Square, menar konstnären. Foto: TT/SVT

Lola Arias om Östlund: ”Han är själv exakt det han påstår sig kritisera”

Uppdaterad
Publicerad
En tvist har blossat upp mellan Ruben Östlund och den argentinska konstnären Lola Arias, som anklagar den svenske regissören för att utan tillåtelse använda hennes namn i den Oscars-nominerade filmen The Square. 

– Det är lustigt för den cyniska konstvärld som skildras i filmen visar exakt hur produktionsbolaget och Östlund arbetar, säger Lola Arias till Kulturnyheterna.

Den argentinska performancekonstnären och teaterregissören Lola Arias har i en debattartikel i DN tidigare anklagat Ruben Östlund för att ha använt hennes namn utan tillåtelse i The Square. Den svenske regissören har nekat till anklagelserna och sagt att hon kanske minns händelseförlopept under produktionen fel, men enligt Lola Arias har något medgivande aldrig varit aktuellt.

– Min upphovsrätt är det enda jag har, så jag blev chockad när jag såg hur de använt mitt namn utan mitt medgivande, säger hon till Kulturnyheterna, som träffat konstnären under den pågående filmfestivalen i Berlin.

”Har skadat mitt rykte”

Filmen The Square är uppkallad efter konstverket kring vilket filmen kretsar. I verkligheten är verket – Rutan – skapat av Östlund själv och Kalle Boman, men i filmen har konstnären fått namnet Lola Arias – något som skadar den verkliga konstnärens rykte, enligt henne själv.

– Sedan filmens premiär har kuratorer, konstnärer och journalister frågat mig: ”När gjorde du The Square”? Det har skadat mitt rykte som konstnär eftersom jag förknippas med ett konstverk som inte är mitt och som jag ogillar. Varför ska jag finna mig i det?, säger hon.

Enligt Lola Arias har också den konstvärld som skildras i Ruben Östlunds film påfallande många likheter med den svenske regissörens arbetssätt.

– Det är lustigt för den cyniska konstvärld  som skildras i filmen visar exakt hur produktionsbolaget och Östlund arbetar. Han är själv exakt det han påstår sig kritisera.

Avfärdar kritiken

I en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna håller Ruben Östlund fast vid sin tidigare syn på frågan: Lola Arias har varit väl medveten om att hennes namn skulle användas i filmen, enligt honom.

”Att hon inte skulle vara medveten om att Lola Arias var karaktärens namn har jag svårt att förstå då hon själv säger det i tagningarna som blev bortklippta”, skriver Östlund.

”Jag har också svårt att förstå vad vinningen skulle vara för mig att använda just hennes namn, då hon varit helt okänd för mig innan inspelningen. Hur som helst, i media kommer jag inte anklaga Lola för något annat än eventuellt dåligt minne”, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer