David Lynch, Sofia Coppola och Nicole Kidman är några av de som medverkar i årets filmfestival i Cannes. Foto: TT

Lynch, Coppola och Kidman toppar Cannes

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenterades programmet för den 70:e filmfestivalen i Cannes. Bland årets tävlande märks bland andra Sofia Coppola, Al Gore, David Lynch, Michael Haneke och framför allt Nicole Kidman, som medverkar i hela fyra filmer som har premiär på årets festival. Dessutom är svenske regissören Ruben Östlund nominerad till Guldpalmen.

Efter återkommande framgångar på senare år blev det ett relativt svagt år för nordisk film på årets filmfestival i Cannes. Med ett undantag: Svenske regissören Ruben Östlund tävlar i Cannes finaste kategori – Guldpalmen – med sin nya film ”The Square”.

Efter att ha mottagit jurypriset i kategorin ”Un certain regard” 2014 har Östlund nu chansen att bli den första svensken sedan 1951 att tilldelas ett av filmvärldens finaste priser. Sist var det Alf Sjöberg med ”Fröken Julie”, och det har gått 17 år sedan Liv Ullmans ”Trolösa” och Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” nominerades i kategorin.

Nordisk närvaro märks också i kortfilmssektionen, där svenska Julia Thelin medverkar med ”Push it” och finske Teppo Airaksinen är utvald med ”Katto”.

Kidman dominerar

Men den tydligaste närvaron i år står Nicole Kidman för. Den australisk-amerikanska skådespelerskan medverkar i hela fyra filmer som är utvalda för årets festival. Bland andra stora namn på årets festival märks Sofia Coppola som tävlar i det officiella urvalet med sin nya film ”The beguiled”.

Det gör även Todd Haynes med ”Wonderstruck”, Michael Hanekes ”Happy end” och Bong-Joon Ho med ”Okja”.

Äran att öppna filmfestivalen tillföll i år den franske regissören Arnaud Desplechin och hans nya film ”Les fantômes d'Ismaël”, som följer en filmskapare vars liv slås i bitar när en gammal kärlek dyker upp i hans liv just som han ska påbörja inspelningen av sin senaste film. I huvudrollerna syns bland andra Marion Cotillard och Charlotte Gainsbourg.

Miljön i fokus

Bland de mer politiska inslagen märks framför allt Al Gore och Davis Guggenheim, som återvänder med en uppföljare till den uppmärksammade dokumentären ”An inconvienent truth”. Dokumentären ”An inconvenient sequel” utgår från vad som hänt under de tio år som gått sedan originalet och fokuserar precis som sin föregångare på klimathotet och global uppvärmning.

Det är också ett starkt år för tv-serierna. Den omtalade nya säsongen av David Lynchs kultserie ”Twin Peaks” kommer nämligen premiärvisas i Cannes i år, när de två första avsnitten av serien går upp. Dessutom visas Jane Campions nya säsong av den hyllade tv-serien ”Top of the lake”.

Filmfestivalen i Cannes pågår 17 – 28 maj.

Uppdatering: Den 27 april meddelade filmfestivalen att Ruben Östlund har nominerats till Guldpalmen. Texten har därför uppdaterats.

Ruben Östlund – ”The square”

Andrey Zvyagintsev – ”Loveless”
Benny & Josh Safdie – ”Good time”
Lynne Ramsay – ”You were never really here”
Francois Ozon – ”L'amant double”
Kornel Mundruczo – ”Jupiter's moon”
Sergei Loznitsa – ”A gentle creature”
Yorgos Lanthimos – ”The killing of a sacred deer”
Naomi Kawase – ”Radiance”
Hong Sang-Soo – ”The day after”
Michel Hazavanicius – ”Le redoubtable”
Todd Haynes – ”Wonderstruck”
Michael Haneke – ”Happy end”
Jacques Doillon – ”Rodin”
Sofia Coppola – ”The beguiled”
Robin Campillo – ”120 battements par minute”
Bong Joon-Ho – ”Okja”
Noah Baumbach – ”The Meyerowitz stories”
Fatih Akin – ”In the fade”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestival

Mer i ämnet