Lukas Moodysson. Foto: Stillbild ur RÚV-intervju.

Moodysson: ”Skönt att göra film på svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Lukas Moodysson hoppas att hans nya film ”Vi är bäst!” ska beröra även den unga publiken.

Om en dryg vecka går Lukas Moodyssons nya film ”Vi är bäst!” upp på svenska biografer. Filmen har redan visats ett par gånger på stora vita duken, under filmfestivalerna i både Venedig och Toronto.

”Vi är bäst!” bygger på serietecknaren Coco Moodyssons seriealbum ”Aldrig godnatt” och utspelas i Stockholm år 1982. Huvudpersonerna är tre unga tjejer som startar ett punkband.

”Hoppas det är en film för unga”

I en tv-intervju med isländska RÚV berättar regissören att han hoppas filmen kan tilltala en publik från olika generationer.

– Jag hoppas att det inte bara är en film för vuxna människor som är nostalgiska och minns 80-talet, utan jag hoppas att det också är en film för unga människor i dag. Att de kan ta den till sig och fundera på saker och ting.

”Jag kastar ut något i världen”

En av Lukas Moodyssons mest kända filmer är ”Lilja Forever” från 2002. Dramat är baserat på verkliga händelser och berättar om 16-åriga Lilja från Litauen, som blir utsatt för människohandel och till slut tar sitt liv i Sverige.

Filmen startade en ganska stor debatt om människohandel. Moodysson vill påverka omvärlden med sina filmer, men inte på något uttänkt sätt:

– Jag är helt övertygad om att den påverkade en massa saker, men exakt vad jag inte jag svara på. Jag har mer en känsla av att jag kastar ut någonting i världen, och så får världen göra vad fan de vill med det, säger han till RÚV.

Skönt att jobba på svenska

År 2009 skrev och regisserade Lukas Moodysson det engelskspråkiga relationsdramat ”Mammoth”, med skådespelare som Michelle Williams och Gael García Bernal. Att göra ”Vi är bäst!” kändes väldigt skönt efter den utflykten.

– Jag känner mig väldigt skandinavisk och väldigt svensk. Jag tycker det är väldigt skönt att den här gången få göra en film på mitt eget språk, för jag känner mig väldigt hemma i mitt eget språk. Jag kan prata engelska någorlunda, men det är oerhört mycket som går förlorat när man inte pratar sitt eget språk.

För många ”tråkiga” filmer?

Lukas Moodysson är uttalad feminist. Men han är inte för någon kvotering i filmbranschen:

– Det finns något väldigt maskulint i filmbranschen, och något väldigt rationellt, eller tråkigt. Filmbranschen är så dominerad av tråkiga och ointressanta filmer. Det skulle bara vara skönt om det gjordes lite fler bättre filmer. Sen spelar det inte så stor roll om de görs av kvinnor eller män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.