• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Härifrån kommer inspirationen till sex nya kortfilmer. Foto: TT

Namnkunniga regissörer och konstnärer hyllar Bergman med kortfilmer

Uppdaterad
Publicerad

2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år och det kommer att märkas med flera olika Bergmanprojekt, utställningar och festivaler på landets kulturinstitutioner och internationellt. Och i dag presenterar Svenska Filminstitutet och SVT Kortfilm ytterligare en satsning.

Sex nya kortfilmer av flera namnkunniga regissörer och manusförfattare ska spelas in under året, inspirerade av Bergmans universum.

Samtliga filmer är fiktion och filmskaparna och författarna som ska göra filmerna är är Pernilla August och Cilla Naumann, Jane Magnusson med Liv Strömquist, Tomas Alfredson tillsammans med Jesper Waldersten och Lisa Aschan med Isabel Cruz Liljegren. Linus Tunström och Patrik Eklund både regisserar och skriver manus till sina produktioner.

Uppdaterar Bergman

– Alla har sin egen Bergman, eller har i alla fall haft, säger Helena Ingelsten, producent för SVT kortfilm. Genom Bergman Revisited uppdaterar vi regissören till idag. Spåren av honom kommer att finnas i filmerna.

Filminstitutet och SVT går tillsammans in med 1 miljon kronor i varje film. Hälften var.

– En ny generation får chans att upptäcka Bergman, liksom en äldre generation får möjlighet att möta honom i en ny skepnad, säger Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Bergmans knöl

Bergmankännaren Jane Magnusson ska tillsamman med serietecknaren och pod-makaren Liv Strömquist göra en film med titeln ”Knölen” som utspelar sig 1938.

– Det ska bli extremt kul att jobba med Liv, säger Jane Magnusson till Kulturnyheterna. Hon är helt perfekt för den här filmen. Vi har en liknande humor, fast hon är roligare än jag. Hon är perfekt att gestalta den här historien,

Idén till ”Knölen” kom efter att hon jobbat med olika Bergman-projekt under lång tid. För att säga att Jane Magnusson jobbat en hel del med Bergman de senaste åren är en underdrift.

Efter dokumentärserien Trespassing Bergman från 2013 började hon med den stora Bergmandokumentären som ska få premiär i Cannes 2018 och också bli tv-serie i SVT. På frågan hur mycket Bergman hon orkar med svarar hon utan betänketid:

 – Hur mycket som helst. Jag tycker han är den mest intressanta svensk som någonsin levt. Som gjort så många intressanta och fantastiska filmer och föreställningar. Men det är skönt att det bara fanns en Ingmar Bergman, annars hade det blivit för mycket jobb.

Pernilla August gör film om kärlekshelg

Pernilla August, som är den regissör som jobbat mest med Ingmar Bergman under sin karriär, ska tillsammans med författaren Cilla Nauman göra ”Scener ur natten”; en film om ett par som ses på en skärgårdsbåt för en kärlekshelg. Och natten på den ödsliga ön förändrar allt i deras hemliga relation.

Flicka med vingar

Linus Tunström, som bland annat satt upp Fanny och Alexander på Uppsala Stadsteater ska göra ”Ariel”. En film som om en flicka som föds med vingar. Föräldrarna är oense om det är en missbildning eller ett mirakel.

Linus Tunström berättar för Kulturnyheterna att han träffade Ingmar Bergman redan för 20 år sedan på Dramaten och att han främst inspirerats av den mörka tonen i regissörens verk.

– Det är framförallt ”Vargtimmen”, ”Persona” och ”Viskningar och rop” som intresserar mig. I sina filmer jobbar Bergman med relationer och här finns en mörk, tung kraft som exempelvis psykisk sjukdom eller annat. Och i filmerna finns alltid en tunn dimma som leder in till en annan mörkare verklighet.

Enligt Linus Tunström har ”Ariel” ett flertal beröringspunkter med Ingmar Bergmans filmer.

– Vår film handlar om en parrelation, precis som ofta är fallet i Bergmans filmer, och här finns även ett övernaturligt element. Det handlar om de olika känslor som väcks inom filmens par och här finns beröringspunkter med Bergmans verk.

Alfredson gör film med Waldersten

Regissören Tomas Alfredson ska tillsammans med konstnären Jesper Waldersten göra ”Bergmans Reliquarium”.

Alfredson står för regi och manus och Waldersten för teckningar och lovar att filmen ska drypa av Bergmanreferenser.

”Tystnaden” med ny blick

Lisa Aschan kommer att regissera ”Guds tystnad” – en film hon även skrivit manus till tillsammans med Isabel Cruz Liljegren. Filmen är inspirerad av ”Tystnaden”, men enligt Lisa Aschan kommer ”Guds tystnad” att ha en helt annan blick än Bergmans.

– Vi vill byta Bergmans blick mot vår egen. Och berätta den här historien på det sättet vi skulle vilja se den.

Lisa Aschan säger till Kulturnyheterna att hon har vuxit upp med Ingmar Bergmans filmer, men att hon inte känner något behov av att göra upp med regissören.

– Han är min mammas gud och när jag växte upp var han ett slags religion. Jag såg alla hans filmer när jag var alldeles för liten, men jag har inget behov av att göra upp med honom.

Premiär 2018

Patrik Eklunds film heter ”Infektionen” och den tar intryck från Scener ut ett äktenskap, men förhåller sig till en nutid. Fylld med kyla och rå humor liksom längtan och värme.

Kortfilmerna får premiär på Göteborgs Filmfestival 2018 och kommer under sommaren att visas i SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer