Nermina Lukac vann Bästa kvinnliga huvudroll 2012 – sen blev det tyst. Foto: TT/Jan-Eric Lundberg, SVT

Efter guldbaggen: ”Ingen som ringde”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler regissörer lockas av att använda amatörskådespelare i sina filmer för att uppnå autenticitet och komma så nära den verklighet de vill skildra. Rollinsatserna premieras oftast för sina verklighetstrogna gestaltningar på film, men vad händer sen med amatörskådespelarna? Vi har träffat guldbaggeprisade Nermina Lukac som vann Bästa kvinnliga huvudroll 2012 för den uppmärksammade filmen ”Äta sova dö”.

– Att få det här priset gör att man känner sig extra bra. För man har inte gått någon utbildning i det och de som ger dig priset är experter och då känner man bara, shit vad duktig jag är på det som jag inte hade tänkt att jag skulle vara så duktig på, säger Nermina Lukac där hon tar emot Kulturnyheterna i sitt hem i Rottne.

Det var inte bara i Sverige som hon prisades för sin roll som Raša i Gabriela Pichlers debutfilm ”Äta sova dö” (2012), utan även på internationella filmfestivaler i länder som Tyskland, Kina och Spanien. Bland annat blev hon utsedd till 2013 års ”Shooting star” i Berlin.

”Ingen som ringde”

– När man vinner Guldbaggen så tänker man ”ska det vara så här hela tiden?” Men det var rätt lugnt. Det hände inte så mycket. Det var ingen som ringde förrän långt efteråt, berättar Nermina Lukac.

– Så klart ville jag, om någon ville att jag skulle vara med i en film. Ja, vad kul, se vad det är för nånting, passar jag i rollen? Men sen hade jag ju jobb vid sidan om, jag var ju fritidsledare.

Men känner du dig som en skådespelare?

– Ja, när jag gör film så känner jag att jag är en skådespelare. Men inte på heltid, för jag gör det inte på heltid.

Aktuell i ny film

Några enstaka rollerbjudanden efter ”Äta sova dö” har hon fått. En del är förfrågningar från utlandet där de vill att hon ska gå på casting för att se om hon kan göra rollen. Andra har varit konkreta jobberbjudanden. Bland annat medverkar hon i en kommande film av den bulgariske regissören Iglika Triffonova, ”The prosecutor the defender the father and his son” där även Samuel Fröler har en roll.

Filmen är en samproduktion mellan Bosnien, Holland och Sverige och där Nermina Lukac spelar en bosnisk tolk i en rättegång mot en serbisk krigsförbrytare.

Dilemma med att slå igenom som amatör

Nu har det gått tre år. Nermina Lukac har flyttat till Rottne utanför Växjö, där hon bor med sin sambo, sin ettårige son och är för tillfället föräldraledig.

Varför tror du regissörer vill använda sig av amatörskådespelare?

– Jag vet inte riktigt. Det kanske är lättare att forma någon som inte har en utbildning, än den som har en. En som har en utbildning vet ju exakt vad de ska göra.

Men Nermina Lukac ser också att det kan finnas ett dilemma med att slå igenom som amatörskådespelare:

– Jag tror att folk som sett filmen tänker så här: hon är för det första amatörskådespelerska och sen har vi bara sett henne i den rollen, så då tror de att hon bara kan göra den rollen, och det vet man ju inte förrän man har testat.

Om det nu inte blir några fler roller för dig …

– Då gör det inget. Jag tycker det är roligt det jag har gjort och det har varit en experience. Plus att jag har andra drömmar. Jag vill gärna jobba med barn och ungdomar, säger Nermina Lukac.

Se en intervju med Nermina Lukac i Kulturnyheternas sändning klockan 18.13 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framgången för amatörskådespelare

Mer i ämnet