Ny sajt ska samla och stärka oberoende biografer

Uppdaterad
Publicerad

För att lättare kunna se vad som går på bio, och boka biljetter online, skapas ett nätverk för 333 biografer.

Det är Postkodlotteriets kulturstiftelse som möjliggör satsningen med ett stöd på 4,5 miljoner kronor. Under två år ska Biografcentralen utveckla en ny sajt och ett nytt bokningssystem för Sveriges 333 oberoende biografer, samt ytterligare cirka 120 filmstudior och filmfestivaler.

– Det görs så otroligt mycket bra arrangemang på biografer runt om i Sverige, varje dag och varje vecka. Vi vill göra det enkelt för publiken att upptäcka filmer och arrangemang, säger Biografcentralens verksamhetsledare Jens Lanestrand.

Modernt bokningssystem

– SF Bio har en sajt men för övriga 333 biografer behöver publiken gå in på varje enskild biograf för att se vilka filmer som visas när och det gör det svårt att få överblick.

Men till den nya sajten ska man också koppla ett biljettbokningssystem.

– Så att det också blir lustfyllt att gå in och boka biljetter.

Projektet löper under två år. En sajt kan vara klar under hösten 2016.

Vilka filmer är det som visas på de här biograferna?

Dels är det svenska filmer och dokumentärer. Men också europeiska filmer, kvalitetsfilmer. Men på biograferna visas all sorts film. På det här sättet kommer man veta om Star Wars går på ens lokala biograf, säger Jens Lanestrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer