Javier Bardem (med Penelope Cruz), Wagner Moura och Andrés Parra har gestaltat Pablo Escobar. Den sistnämnda porträtterar på bilden Venezuelas förre ledare Hugo Chavez Foto: AFP/AP/TT

Pablo Escobars hemstad vill slippa Narcos-turister

Publicerad

Pablo Escobar har synts mycket på serie-skärmar och biodukar på sistone, men hans hemstad vill inte att det nya intresset ska generera Escobar-turister.

Det råder Pablo Escobar-feber i filmvärlden. I tredje säsongen av Netflix-serien Narcos har knarkkungen förvisso redan dött, men det senaste halvåret har han dykt upp både i Tom Cruise-filmen American made och i den spanska filmen Loving Pablo med Javier Bardem och Penelope Cruz.

Wiz Khalifa är inte välkommen tillbaka.

Intresset visar sig även i Escobars hemstad Medellín där det sedan ett par år tillbaka finns ett flertal företag som inriktar sig på Escobar-turismen. Särskilt hans grav har blivit ett populärt turistmål.

Wiz Khalifa inte välkommen tillbaka

Sedan början av 10-talet har turismen i Colombia ökat markant och synen på Colombia som ett farligt land har ändrats sedan Farc-gerillan och regeringen undertecknade det fredsavtal som gav president Juan Manuel Santos Nobels fredspris 2016.

Men just Escobar-turisterna är mindre populära i Medellín. I mars förra året fick den amerikanska rapparen Wiz Khalifa en åthutning av stadens borgmästare Federico Gutierrez efter att ha lagt blommor på Escobars grav.

”Han måste be om ursäkt och är inte välkommen tillbaka” sade Gutierrez till lokala medier.

Pablo Escobar 1984 under en tjurfäktning i Medellín.

Vill inte förknippas med Pablo Escobar

Till Kulturnyheterna skriver borgmästarkontoret i Medellín att de inte märkt någon ökning i Pablo Escobar-turismen med anledning av Narcos och att Colombia under många år haft tv-formatet ”narconovelas” (knarksåpor) och därför inte ser Escobar-skildringar som något nytt. Staden vill heller inte förknippas med sin mest kända medborgare.

”För Medellín är turism förknippad med en person som orsakat så mycket skada i vår stad och vårt land ingen typisk turistform. Den är inte representativ. Att förknippas med en brottsling är en del av en negativ fas i vår historia som vi kämpat mot i över 30 år”, skriver Juliana Cardona Quirós vid borgmästarkontoret i Medellín och tillägger att de satsar på kulturturism och naturturism.

”Vi är mycket mer än vårt smärtsamma förflutna”, avslutar hon.

Pablo Escobar beskylldes för över 4000 mord och enligt affärstidningen Forbes var han den sjunde rikaste mannen i världen år 1989 och tros ha kontrollerat cirka 80 procent av den globala kokainhandeln.

LÄS MER: Pablo Escobars bror hotar Netflix

Narcos (2015 – ) Fjärde säsongen, som utspelar sig efter Escobars död och fokuserar på drogkarteller i Mexiko, spelas in just nu.

El patron del mal (2012) Colombiansk mini-serie som sändes maj till september. Serien avslutas med Escobars död.

American Made (2017) Handlar om (den verkliga) piloten Barry Seal som jobbade för CIA och samtidigt smugglade kokain åt Escobars Medellín-kartell.

Loving Pablo (2017) Javier Bardem som Pablo Escorbar och Penelope Cruz som journalisten Virginia Vallejo som inledde ett förhållande med knarkkungen.

Los pecados de mi padre (2009) Dokumentär där Escobars son och änka medverkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer