Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson tror att de senaste årens diskussion ligger bakom galans nya pris. Foto: Syster förlag

”Reaktion på att amatörer prisas”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll delas priset ”Årets nykomling” ut för första gången på Guldbaggegalan. Kulturnyheternas filmkritiker ser en reaktion på de senaste årens prisutdelningar.

”Årets nykomling” kommer att bestämmas av Guldbaggens vinnarjury, och tanken är att inspirera till nytänkande och innovativa val, enligt Svenska filminstitutet. Priset ska dock inte att ha formen av en Guldbagge.

– Om man är cynisk kan man se det som en reaktion på att väldigt många amatörer har prisats med Guldbaggar de senaste åren. Men det kan också handla om en längtan efter ett nytt pris som kan gå till vem som helst i branschen, säger Sofia Olsson, filmkritiker på Kulturnyheterna. 

Guldbaggen 2016

Kommer det att slå stort att vinna detta?

– Det gäller ju att man gör det här till ett mäktigt och festligt pris nu, annars kommer det nog bara betraktas som ett litet tröstpris, säger Sofia Olsson.

”Skulle ha gjort det till en Bagge”

Hennes kritikerkollega Göran Everdahl tror inte heller att priset kommer att få samma tyngd som de andra kategorierna.

– Vi vanliga tv-tittare och filmpublik tänker att antingen har man vunnit en Guldbagge eller så har man det inte. Man tänker inte så mycket på vem som har vunnit Guldspiran eller Ingmar Bergman-stipendiet. Om jag var juryn skulle jag ha gjort det till en ny Bagge, säger han.

Kan gå till doldis

Göran Everdahl tycker att ordet nykomling för tankarna till en skådespelare, men är ändå inte säker på att en skådis går hem med priset.

–  Från början skulle jag ha sagt Rebecka Josephson i Min Lilla Syster, eller Jan Mattsson i Tjuvheder. Men när jag läste motiveringen fick jag känsla av att det kan bli någon ung manusförfattare eller regissör, som har ett större grepp i filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2016

Mer i ämnet