Jasmin Mozaffari mottar priset för bästa film vid Stockholms filmfestivals prisutdelning. Foto: Christine Ohlsson//

Intensivt kanadensiskt drama får Stockholms filmfestivals tyngsta pris

Uppdaterad
Publicerad

Två unga kvinnor som i desperation flyr från en kvävande tillvaro i en liten stad, mot drömmarnas resmål – New York. Ett laddat drama av Jasmin Mozaffari vinner Stockholms internationella filmfestivals pris Årets Bronshäst för bästa film.

Den 29:e upplagan Stockholms internationella filmfestival lider mot sitt slut. Årets festival har haft demokrati som tema och 159 filmer från 60 olika länder visas. Festivalen avslutas med en prisutdelning av de årliga priserna under en gala i Stockholm.

Festivalens stora vinnare och mottagare av årets bronshäst för bästa film blev den kanadensiska regissören Jasmin Mozaffari, med filmen Firecrackers. Filmen tog även hem priset för för bästa kvinnliga skådespelerska.

”I framställningen av kärleken mellan två vänner, strävan efter frihet, självständighet och lojalitet i en våldsam värld”, löd en del av motoveringen.

Rysk politik

Den ryske film- och dokumentär-skaparen Vitalij Manskij vinner årets Bronshäst i kategorin bästa dokumentär med filmen Putin's witnesses. Filmen berättar historien om hur Putin kom att ta makten i Ryssland och hur han har hållit kvar den i över två decennier. Gorbatjov, Jeltsin och kanske framför allt Putin själv medverkar i den serie intervjuer som utgör grunden i filmen.

Svensk-danska Alba August tilldelas priset Stockholm rising star. August har setts senast i Netflix första storskaliga skandinaviska produktion The rain, som hade premiär våren 2018. Under hösten har hon setts i rollen som Astrid Lindgren i Pernille Fischers Christensens film Unga Astrid.

Prisar skejtande tjejer

Priset för bästa debut går till amerikanska regissören Crystal Moselle för filmen Skate kitchen. Den handlar om den ensamma tonåringen Camille som blir kompis med ett gäng skejt-tjejer som hänger runt på New Yorks gator. Crystal Moselle är sedan tidigare mest känd för den uppmärksammade dokumentären Wolfpack. 

Mottagare av årets pris 1 km film blir Julia Thelin. Thelin är i grunden dansare och behandlar ofta ämnen som könsroller, identitet, genus och normer i sina filmer.

Samtliga vinnare av filmfestivalens priser 2018

Bästa film: Firecrackers av Jasmin Mozaffari

Bästa regi: All good av Eva Trobisch

Bästa debut: Skate kitchen av Crystal Moselle

Bästa manus: Capernaüm av Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany, Georges Kabbaz, Khaled Mouzanar

Bästa kvinnliga skådespelare: Michaela Kurimsky, Firecrackers

Bästa manliga skådespelare: Victor Polster, Girl

Bästa foto: Hiroshi Okuyama, Jesus

Bästa dokumentär: Vitaly Manskys, Putin’s Witnesses

Stockholm Impact Award: Los Silencios av Beatriz Seigner

Stockholm Rising Star: Alba August

Stockholm Lifetime Achievement Award: Mary Harron

Stockholm VisionaryAward: Asghar Farhadi

Stockholm Achievement Award: Gunnel Lindblom

Bästa kortfilm: The Judgement av Raymund Ribay Gutierrez

1 km film-stipendiat: Julia Thelin

1 km film hedersomnämnande: Ernst de Geer

FIPRESCI-priset: Cold War av Pawel Pawlikowski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.