Den Oscarsbelönade regissören Asghar Farhadi tilldelas Stockholm Visionary Award 2018 på Stockholms Filmfestival Foto: Calle Andersson/Stockholm Filmfestival

Regissören Asghar Farhadi tog emot pris på Stockholms filmfestival

Publicerad

Att få ett pris från Sverige betyder väldigt mycket. Det sa den dubbelt Oscarsbelönade iranske regissören Asghar Farhadi när han på fredagen tog emot priset Stockholm Visionary Award 2018 på Stockholms Filmfestival.

Festivalenchefen Git Scheynius beskrev Asghar Farhadi som är en av världens främsta regissörer vars filmer gör att människor utanför Iran kommer närmare det iranska folket. När Asghar Farhadi tog emot den 7,3 kilo tunga bronshästen tackade han filmfestivalen och sa att ett pris från Sverige betydde mycket för honom.

– När jag tänker på Sverige ser jag framför mig de bilder som Ingmar Bergman visade upp i sina filmer. Och de filmer som han gjorde är fortfarande väldigt levande. Att få pris från Sverige betyder att jag får pris från landet där Bergman var verksam.

Farhadi: ”Mer lika än olika”

Den iranske regissören passade också på att nämna varför hans senaste film ”Alla vet” hade gjorts utanför Iran, specifikt Spanien.

– Att filma i andra länder har fått mig att inse en sak som blir mer sann ju äldre jag blir. Jag tror att människor är mer lika varandra än olika. Och om vi en dag verkligen tror på det här kommer världen att bli en bättre plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.