Brittiska skådespelaren Vanessa Redgrave. Foto: TT

Stockholms filmfestivals Lifetime achievement award går till Vanessa Redgrave

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska skådespelaren Vanessa Redgrave, 80, hyllas för sin insats för filmen. Redgrave har medverkat en mängd filmer och teateruppsättningar, och är en av få som vunnit en Oscar, en Emmy och en Tony.

”Med häpnadsväckande kraft och stort politiskt engagemang har Vanessa Redgrave gjort skådespeleriet till sin livsgärning.”, skriver Stockholms Filmfestival i sin nominering.

Vanessa Redgrave gjorde sin filmdebut i Brian Desmond Hursts ”Behind the Mask” från 1958, för snart 60 år sedan. Sedan dess har hon hunnit medverka i nära 100 filmer.

– Hon har varit aktiv så oerhört länge. Två bilder som dyker upp för mig är dels en ung Vanessa Redgrave som jag kommer ihåg från Blowup från 1966, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin och fortsätter:

– Sen så tänker jag på henne som en väldigt duktig birolls-skådis. Hon är bra på att göra den respektingivande damen, lite samma rollgenre som Maggie Smith brukar ha, den brittiska respektingivande kärva damen.

Sex Oscarsnomineringar

Det är inte första gången Vanessa Redgrave prisas för sina prestationer som skådespelare. Under sin karriär har hon blivit Oscarnominerad hela sex gånger och hon har prisats för sin livsgärning av den brittiska filmakademien, Bafta.  

1961 slog Vanessa Redgrave igenom inom teatern i pjäsen As You Like It. Under sin karriär har hon medverkat i över 35 teateruppsättningar i London och på Broadway. Hon vann en Olivier award för bästa skådespelerska 1984 och en Tony 2003.

Politiskt aktiv

Vanessa Redgrave har varit politiskt aktiv på vänsterkanten under stora delar av sitt liv och skapat flera kontroverser. Under 70-talet var hon involverad i det skandalomsusade brittiska partiet Workers revolution party, och hon tog tidigt ställning för den palestinska organisationen PLO.

I samband med att Redgrave prisas på Stockholms filmfestival visas hennes debutfilm som regissör, Sea Sorrow som hade premiär i år. Det är en dokumentärfilm som skildrar den pågående flyktingkrisen.

Stockholms internationella filmfestival äger rum mellan 8-19 november.

Stockholm Lifetime Achievement Award

Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam person vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Priset har tidigare tilldelats storheter som Gena Rowlands, Lauren Bacall, David Lynch, Oliver Stone, Susan Sarandon och nu senast till legenden Francis Ford Coppola.

Källa: Stockholms filmfestival

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.