Kostymörernas fackförening i Hollywood, Costume Designers Guild, är en av flera avdelningar i fackförbundet IATSE som förberett sig för strejk på måndag. En uppgörelse mellan parterna ser nu ut att stoppa strejkplanerna. Foto: Chris Pizzello /TT-AP

Strejkhotet avvärjt i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Hollywood kan andas ut – det ser inte ut att bli någon strejk bland filmarbetarna från måndag.

Förhandlarna från filmarbetarnas fackförbund IATSE säger att de nått ett avtal om förbättrade villkor. De exakta detaljerna har inte offentliggjorts, men källor uppger för Variety att det nya avtalet reglerar tio timmars uppehåll mellan två arbetspass och en treprocentig löneförhöjning över tre år.

De omkring 60 000 medlemmarna ska nu rösta om avtalet, och godkänns det blåses den landsomfattade strejken av.

IATSE organiserar yrkesgrupper bakom kameran, som filmfotografer, kostymörer och sminkörer. Konflikten handlar förutom löner om sjukförsäkringar och arbetsförhållanden. En viktig punkt för facket är även att man vill omförhandla ett enligt IATSE förlegat avtal som rör strömningstjänster, som man menar inte ger medarbetarna tillräcklig ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.