Foto: TT

Suzanne Osten – Sveriges första filmambassadör

Uppdaterad
Publicerad

– Det är ett hedersuppdrag. Jag ska väl spränga branschen och vidga synen på barn hoppas man, säger Suzanne Osten.

I Gomorron-soffan avslöjades att det blir dramatikern, regissören och professorn Susanne Osten som blir Sveriges första filmambassadör, med fokus på att höja den svenska barnfilmens status.

– Jag blev väldigt pillrig och tyckte det var roligt. Jag visste inte vad det innebär, men det ska jag ju ta reda på.  Men jag har mina aningar, jag har ju hållit på med barnkultur i hela mitt liv så jag ska sprida det här perspektivet, säger hon.

Filminstitutet satsar på barnfilm

Filmambassadörposten är en del av Svenska Filminstitutets kraftsamling för barnfilmen som presenterades idag.

Hur mår den svenska barnfilmen egentligen och Vvad händer inom barnfilmsforskningen? Det är några av de frågor som filminstitutets nya satsning ”Bobo 14 – alla barns rätt till filmkulturen” ska beröra.

”Behöver inte dumma filmer”

Vad sa de till dig när de ringde och frågade?

– Jag fick ett välformulerat mail med förfrågan och vad det innebär. Det är ett hedersuppdrag. Jag ska väl spränga branschen och vidga synen på barn hoppas man. Jag ska väl också kanske kunna få fram ett nytt forskningsperspektiv. Det finns inget forskat på hur barn verkligen påverkas av film, säger Suzanne Osten.

Hon hoppas få vuxna att förstå att barn är väldigt skärpta och att de har ett intressant fantasiliv.

— De behöver inte så enkla och dumma filmer som de ofta får se.

1975 grundade Suzanne Osten Unga Klara inom Stockholms Stadsteater, en teater där barnets perspektiv alltid varit i fokus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer