Adam Kanyama spelar rapparen Ibbe Foto: Pressbild

Svenska ”Medan vi lever” nominerad till sju priser på afrikansk filmgala

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska filmen Medan vi lever som hade svensk biopremiär förra hösten har chans på storslam på Africa movie academy awards i Lagos i Nigeria om ett par veckor. Filmen har norpat hela sju nomineringar.

Filmens regissör Dani Kouyaté bor i Sverige men kommer från Burkina Faso. Han är glad över att en svensk film fått ett sådant genomslag internationellt.

– Nomineringarna visar att vi gjort en film som berört många människor på olika platser, säger han till Kulturnyheterna.

Som regissör är han förstås gladast över nomineringen till bästa film av en afrikansk regissör gjord utomlands.

– Men jag gläds åt dem alla. Som regissör är man ju inblandad i hela arbetet med filmen.

Från Sverige till Gambia

”Medan vi lever” handlar om Ibbe (spelad av hiphop-artisten Adam Kanyama) och hans mamma Kandia, (Josette Bushell-Mingo). Modern har bott i Sverige i 30 år, men känner sig fortfarande vilsen och längtar tillbaka till hemlandet. Efter att ett bråk mellan modern och sonen har urartat bestämmer sig Kandia för att sticka till Banjul, Gambias huvudstad. Ibbe följer efter.

LÄS MER: Hip-hop-stjärnan Adam Kanyama blir skådespelare

Både Josette Bushell-Mingo och Adam Kanyama har chans på priser på galan i Lagos om några veckor. Den föregående är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll och Adam Kanyama för bästa nykomling.

Svensk-ugandiska  skådespelaren Richard Sseruwagi är nominerad i bästa birollskategorin. I en intervju i DN i dag ifrågasätter han varför filmens framgångar inte fått mer uppmärksamhet. Om det kanske varit annorlunda om den varit gjord av, och handlat om, vita människor. Dani Kouyaté tror det.

– Men det handlar inte bara om filmen. Minoriteternas kamp är ett generellt problem, och film är såklart inget undantag.

– Men jag har inte vare sig förvånats, eller blivit besviken. Däremot är jag stolt över Richard och glad över de reaktioner hans inlägg lett till, säger Dani Kouyaté.

Hans nästa projekt är fortfarande i manusstadiet. En filmatisering av Shakespeares ”Stormen” som han hoppas kunna spela in i Bergmans trakter på Fårö.

Men först: Africa movie academy awards i Lagos den 18 juni.

LÄS MER: Recension ”Medan vi lever”

Filmens sju nomineringar

Bästa film gjord av en afrikansk regissör utomlands.

Bästa soundtrack

Bästa klippning

Bästa manus

Bästa kvinnliga huvudroll: Josette Bushell-Mingo

Bästa nykomling till Adam Kanyama

Bästa manliga biroll: Richard Sseruwagi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.