Regissören Quentin Tarantino har jobbat med Harvey Weinstein sedan 1992. Foto: TT

Tarantino ångerfull: ”Jag visste tillräckligt för att göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Quentin Tarantino kände till Harvey Weinsteins påstått oanständiga beteende mot kvinnor under flera årtionden, och skäms för att han inte agerade starkare, uppger regissören i en intervju med New York Times.

Kultregissören Quentin Tarantino har haft ett nära samarbete med producenten Harvey Weinstein sedan 1992, då Weinstein producerade regissörens genombrotts-film De hänsynslösa. Weinsteins företag har gett ut samtliga av Tarantinos hyllade filmer, som Pulp Fiction och de båda Kill Bill filmerna.

Är självkritisk

Men regissören uppger nu att han kände till Weinsteins påstått tvivelaktiga beteende under en lång tid, och han är nu självkritisk.

Harvey Weinstein-affären

– Jag visste tillräckligt för att göra mer än jag gjorde […] Det var mer än bara rykten, det vanliga skvallret. Det var inte andrahandsuppgifter. Jag visste att han gjorde ett par av de här sakerna, säger Tarantino till New York Times.

Regissören uppger att han blev chockad över mängden anklagelser som har förts fram mot Weinstein, men medger att vissa av historierna var bekanta. 

– Alla som känner Harvey väl har hört om åtminstone en av incidenterna, säger Tarantino till tidningen.

Regissörens flickvän berättade

Men historien slutar inte där. Tarantino ex-flickvän ska enligt regissören redan 1995 ha berättat om ovälkomna närmanden och trakasserier från Weinstein. 

Quentin Tarantino medger också att han kände till att Rose McGowan och Harvey Weinstein nått en ekonomisk förlikning. McGowan gick i förra veckan ut i sociala medier och anklagade Weinstine för våldtäkt

Harvey Weinstein förnekar alla anklagelser om sex utan samtycke som har riktats mot honom. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet